nieuws

Maison de Victor Hugo

bouwbreed

Het kerkje in Les Vauxbelets op Guernsey. Tot de belangrijkste van de negen ‘kanaaleilanden’ behoren Jersey en Guernsey. Op dit laatste eiland zijn twee merkwaardige gebouwen te vinden, namelijk de ‘kleine kapel’ in Les Vauxbelets en het huis waar Victor Hugo van 1855 tot 1870 heeft gewoond. Beide panden liggen bij de havenstad St. Peter Port en trekken jaarlijks duizenden toeristen.

Tachtig jaar geleden, op 5 december 1913, kwam broeder Deodat (Deo Datus: godsgeschenk), lid van de Parijse broederschap De la Salle (1651) naar Guernsey met de opdracht een kerk te bouwen ‘tot eer van God’. De plaats vlak bij Les Vauxbelets werd uitgekozen vanwege de mooie ligging en was geschikt om er een bedevaartplaats a la Lourdes van te maken. Reeds in maart 1914 begon Deodat met het verzamelen van bouwmaterialen om een kapel te bouwen. Deze werd 9 voet lang en 4,5 voet breed en was zo klein dat er slechts enkele mensen in konden.

Dit ‘kleinste kerkje ter wereld kwam in juli 1914 gereed op de dag dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Toen de bisschop van Portsmouth in 1923 dit kerkje bezocht, opperde hij het plan om daar een iets groter gebouw te realiseren. Het eerste kerkje werd afgebroken en vervangen door het huidige bedehuis dat twee maal zo groot is. Hierbij werden allerlei soorten steen gebruikt, aangevuld met schelpen en gekleurde glassoorten.

Het kerkje werd bekend in 1925 na een reportage in de ‘Daily Mirror’. Jaren werd gewerkt aan de verfraaiing van het interieur, waarbij tal van edelstenen werden gebruikt.

Inmiddels was broeder Deodat naar Frankrijk teruggegaan -waar hij op 21 november 1951 op 73-jarige leeftijd stierf- en opgevolgd door broeder Cephas. Het interieur werd in 1965 voltooid. In 1977 werd een comite opgericht om het verval van het kerkje tegen te gaan. Dit is gelukt en nu vormt ‘The Little Chapel’ een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het eiland Guernsey.

Daartoe behoort ook het ‘Maison de Victor Hugo, genoemd naar de beroemde Franse schrijver die van 1855 tot 1870 in ballingschap in St. Peter Port woonde. Hugo wilde verhinderen dat Napoleon III tot keizer werd uitgeroepen. Alleen door een vlucht naar de Normandische Eilanden redde hij het leven. Hij ging wonen in Hauteville House, een huis van vier verdiepingen, waarvan de hoogste verdieping drie wanden van glas heeft en die er als de kop van een vuurtoren uitziet. Vandaaruit had hij uitzicht op de haven en kon hij bij helder weer zijn vaderland zien. Hier schreef hij, staande gedurende vijf uren, en sliep in een kleine slaapkamer (Madame Hugo sliep beneden in een groot bed), waar hij vaak ook ’s nachts allerlei dingen noteerde.

De verschillende kamers zitten vol bezienswaardigheden waaronder veel dingen die aan ons land herinneren (schepen, een affiche van de burgemeester van Medemblik en vooral Delftse tegels). Er zijn ook enkele tekeningen van hem maar de meeste, zon vierhonderd, bevinden zich in het andere huis van Victor Hugo, Place des Vosges in Parijs. Boven een van de deuren leest men de inscriptie ‘Exilium vita est’

(het leven is een verbanning).

De periode van verbanning is zeer vruchtbaar geweest; hij schreef toen onder andere ‘Les Miserables’ (1862), de roman die een pleidooi werd voor de maatschappelijk minder bedeelden. Na de val van Frankrijk in 1870 keerde Hugo naar Frankrijk terug waar hij in 1885 stierf. Zijn begrafenis werd een nationale gebeurtenis (bijzetting in het Pantheon). Een bezoek aan Guernsey, het eiland van zon, zee en zoele lucht betekent voor de huidige toeristen geen verbanning, integendeel…

J.H. KRUIZINGA

Reageer op dit artikel