nieuws

Mad-Vac bindt strijd aan met stedelijk afval

bouwbreed Premium

Het handmatig verwijderen van de duizenden tonnen afval die achteloos in het groen worden achtergelaten lijkt z’n langste tijd te hebben gehad. Ook het schoonmaken van plantsoenen en dergelijke is in het gemechaniseerd tijdperk beland.

De pikkelateur ofwel de papierprikker, reeds vele tientallen jaren een vertrouwde figuur in gemeentelijk stadsgroen zal straks zijn prikstok ke neerleggen. Voor het opnemen van de enorme hoeveelheden papier, plastic, blikjes, flesjes en andere zaken importeert Boonstoppel Groen VOF sinds kort uit Canada een mobiele vuilzuiger. Zes van deze Mad-Vac machines hebben in Rotterdam inmiddels de strijd aangebonden met de oprukkende stadsvervuiling.

En als het aan de Combinatie Heidemij Realisatie/Boonstoppel Groen VOF ligt is het vertrouwde beeld van het handmatig wegwerken van afval uit het stadsgroen in deze gemeente binnenkort historie.

Een goede zaak want ook dit werk kent steeds meer risicos.

In het bijzonder de injectienaald vormt een potentieel gevaar.

De Mad-Vac 101 is een driewielige zelfrijdende machine, aangedreven door een luchtgekoelde dieselmotor van Onan, of naar keuze een watergekoelde dieselmotor van Kubota, met respectievelijk een vermogen van 24 pk en 28 pk. Dit vermogen wordt benut voor de aandrijving van het hydraulische systeem voor de bediening van alle machinefuncties en is de krachtbron voor de hy drostatische rijaandrijving.

Een centrifugaal vacuumpomp met een maximum toerental van 4000 omw/min. zorgt voor meer dan voldoende zuigkracht om het meeste vuil en afval op te nemen. De bedieningsman behoeft daarvoor slechts een in beugel opgehangen flexibele zuigslang te dirigeren. De verticale beweging van de zuigslang wordt vergemakkelijkt door middel van een kleine dubbelwerkende hydraulische cilinder die met een knop op de handgreep aan de beugel wordt bediend. Op deze wijze is de zuigmond zowel naar links als rechts van de machine al rijdend bij elk te verwijderen voorwerp te brengen.

Het enkele stuurwiel voor heeft een grote wieluitslag waarmee de machine om zijn as kan draaien.

Reageer op dit artikel