nieuws

Gehlmax kent explosieve groei in verhuursector

bouwbreed

Bij Gehlmax Nederland BV uit Werkendam zijn duidelijke tendensen waar te nemen dat dit bedrijf -zij het langzaam- uit het resessie-moeras omhoog komt. Een voorbeeld hiervan vormt de explosieve groei die men momenteel meemaakt waar het de verhuursector betreft.

Het is nog niet zolang geleden dat Gehlmax Nederland ook in de hoek zat waar de klappen vielen. Naast de economische recessie, deden geruchten de ronde dat de moederorganisatie Gehl GmbH in het Duitse Munster in een dermate positie verkeerde dat zij alle hoop zou laten varen. Ook de Amerikaanse Gehl organisatie zou volgens het ‘circuit’ in grote moeilijkheden verkeren.

De huidige stand van zaken leert echter Gehlmax Nederland de weg terug heeft gevonden. Niet alleen zit er een, nog bescheiden, groei in de verkopen van zijn schrankladers, knikladers, verreikers en minigraafmachines, maar is de verhuursector met name het laatste halfjaar explosief gestegen. Deze sector zag in deze periode een omzetstijging van iets meer dan 100 procent gerealiseerd worden terwijl de groei er nog niet uit lijkt te zijn.

Volgens Johan Govers, directeur van Gehlmax Nederland BV zullen op zeer korte termijn een aantal machines aan de verhuurvloot moeten worden toegevoegd. Deze zeer sterke groei betekent een duidelijke toename van de hoeveelheid werk, maar men blijft enigzins terughoudend met feitelijke investeren.

Buitenland

De bedrijvigheid bij het Duitse moederbedrijf is inmiddels ook weer fors toegenomen. Wellicht heeft dit te maken met het feit dat de directeur van dit bedrijf, en tevens grootste aandeelhouder, Graf Von Zech heeft zijn aandelenbezit vergroot tot 79% van het totaal en heeft daarmee de toutjes strak in handen.

Ook de Amerikaanse tak van de Gehl-organisatie draait momenteel ver boven de verwachtingen. Na een diepe val is het aandeel Gehl Amerika op de New Yorkse effectenbeurs nu $6 waard nadat een half jaar geleden deze koers zich nog bevond op een niveau van $3.

Een koersstijging van 100% derhalve en dit ondanks het feit dat de produktiefaciliteiten in Amerika, als gevolg van de enorme overstromingen, ruim anderhalve maand onder water hebben gestaan.

Kniklader 608

Het leveringsprogramma van Gehlmax Nederland BV kent nu ook de kniklader met de type-aanduiding KL 608. Deze kniklader, met zijn eigen massa van 5400 kg, heeft in het nabije verleden al eens een promotiereisje naar Nederland gemaakt, doch diende na dit uitstapje onmiddellijk weer naar Munster terug te keren om testperioden bij Duitse bedrijven te ondergaan. Als gevolg hiervan zijn aan de machine een aantal verbeteringen aangebracht en kan men in Werkendam nu een machine presenteren die geheel vrij is van kinderziekten. De Gehlmax KL 608 heeft als krachtbron een Isuzu 4 JB1 watergekoelde dieselmotor die een vermogen levert van 51 kW (70 pk).

Specificaties

Voor het rijden en werken beschikt de machine over een hydraulisch systeem met een opbrengst van 70 ltr/min. en een werkdruk van 220 bar.

De standaard rijsnelheid bedraagt 20 km/uur doch kan naar wens verhoogd worden tot 25 km/uur. De knikbesturing bestrijkt een totale hoek van 78 gr en de wiellader is standaard uitgerust met banden van het formaat 16/70 x 20 MPT.

De kiplast, recht vooruit, bedraagt 3600 kg. De standaard bakinhoud varieert van 0,8 tot 1 m3. De opbreekkracht aan de bak bedraagt 3800 kg. De maximale werkhoogte is 4050 mm terwijl de kiphoogte tot 3250 mm gaat.

De cabine is van het ROPS/FOPS-type en is voldoende uitgerust om deze als een luxe cabine te beschouwen. De machine is verder uitgerust met een Load Sensing System terwijl tevens een snelwisselsysteem standaard is. Om de machine een grote veelzijdigheid te geven staat een breed scala aan aanbouwmaterieel als optie ter beschikking. Tevens bestaat de mogelijkheid om aan de achterzijde een servo-gestuurde graafinstallatie op te bouwen.

Deze graafinstallatie heeft een reikwijdte van 4400 mm, een graafdiepte van 3400 mm een laadhoogte van 3100 mm. De opbreekkracht van deze installatie is 3200 kg.

Reageer op dit artikel