nieuws

Europees Parlement neemt nieuw complex in gebruik

bouwbreed

Het Europees Parlement heeft gisteravond voor het eerst een plenaire vergadering gehouden in het reusachtige gloednieuwe gebouwencomplex achter het Leopoldstation en het huidige parlementsgebouw in Brussel. Het gebouw is eigendom van een groep waarin de Generale Bank en de BAC, dat is de spaarbank van het Christelijk Vakverbond en het Christelijk Ziekenfonds, de dienst uitmaken.

Zij hebben een bedrag van 1 miljard Ecu (ongeveer f. 2,2 miljard) in het nieuwe parlementsgebouw geinvesteerd.

Het Europees Parlement huurt het gebouw gedurende een periode van 27 jaar voor 100 miljoen Ecu (f. 220 miljoen) per jaar wat op het einde van deze periode een totaalbedrag van f. 5940 miljoen vertegenwoordigt. De huur wordt evenwel geindexeerd zodat het eindbedrag een stuk hoger zal liggen.

Na 27 jaar wordt het Europees Parlement eigenaar van het gebouw voor het symbolische bedrag van 1 Ecu (f. 2,19).

Het gebouw waarin het Europees Parlement gisteren voor het eerst plenair vergaderde is slechts het eerste deel van het totale gebouw. Het parlementaire halfrond met 750 plaatsen maakt deel uit van een koepelgebouw van dertien verdiepingen. Het gedeelte dat gisteren in gebruik werd genomen heeft een oppervlakte van 80000 m2. Behalve de grote vergaderzaal is er nog een kleinere vergaderruimte met 260 zitplaatsen, een reeks kleinere vergaderruimten, een perszaal, bezoekersruimte en driehonderd kantoren.

Als het hele complex in 1996 klaar is zal het 370000 m2 groot zijn. Het beslaat dan drie gebouwen: het gisteren in gebruik genomen deel, een gebouw voor de bezoekers van het parlement en een gebouw voor de diensten van het parlement en de kantoren van de parlementsleden. Tegen 1996 zal het parlement alle acht gebouwen, die het nu elders in de buurt in gebruik heeft, ontruimen.

Reageer op dit artikel