nieuws

Duitsers bouwen luchthaven in Griekenland

bouwbreed

Een Duits consortium onder leiding van aannemer Hochtief uit Essen heeft van de Griekse regering opdracht gekregen om nabij Spata op 25 kilometer van Athene een luchthaven te bouwen. Het consortium zal na de oplevering ook de exploitatie ter hand nemen. De investering voor het werk beloopt zon DM4 miljard. De oplevering volgt in 1998. Nadien zal een derde start- en landingsbaan worden gebouwd tegen een investrering van DM2,7 miljard.

Het consortium draagt 60 procent van de middelen bij, de Griekse staat past het restant aan. De bestaande luchthaven Hellenikon nabij Athene kan het verkeersaanbod al enige tijd niet meer verwerken. Uitbreiding van het vliegveld is niet mogelijk. Opdrachtgever voor de nieuwbouw is de nog op te richten Spata Airport Company. Daarin participeren naast Hochtief Asea Brown Boveri uit Mannheim, Kranz TKT uit Bergisch-Gladbach en de luchthaven Frankfurt. Aanvankelijk dong ook een Frans consortium naar de opdrachgt.

De verzamelde bedrijven boden de Grieken evenwel een geringere medezeggenschap.

Hochtief wil de luchthaven met Griekse aannemers aanleggen.

De Spata Airport Company krijgt een concessie voor vijftig jaar.

Reageer op dit artikel