nieuws

Duitse toeleveranciers rekenen met stagnatie

bouwbreed Premium

De Duitse bouwstoffenindustrie zal dit jaar meer met stagnatie te maken krijgen. Daarmee lijkt er een einde te komen aan de sterke groei die deze bedrijfstak in de voorgaande vijf jaar boekte.

De stagnatie doet zich naar verwacht vooral voor in het westen van het land. Voor het oosten blijven de vooruitzichten vooralsnog goed.

De bouwstoffenindustrie vestigt om die reden alle hoop op de toegevoegde deelstaten. De verschillende bedrijven hebben in het oosten van het land fors geinvesteerd. De optimistische verwachtingen die aan het begin van dit jaar werden gesteld lijken naar het zich nu laat aanzien niet te worden gehaald. President P. Schumacher van het Bundesverband Steine und Erde blijft desondanks optimistisch, al houdt dat vertrouwen steeds meer verband met de ontwikkelingen voor het komende jaar.

Centraal hierin staat de vraag of de betere bouwconjunctuur in het oosten de recessie inn het westen kan afweren.

In 1992 boekte de totale Duitse bouwstoffenindustrie een omzet van DM42,3 miljard en produceerde 129,5 miljoen ton.

In het oosten van het land investeerde de bedrijfstak inmiddel;s zon DM7 miljard. Eind dit jaar zal dat bedrag naar verwacht zijn opgelopen tot DM10 miljard. Vooral de woningbouw moet deze investeringen winstgevend maken.

Het is juist deze sector die zich minder florissant ontwikkeld dan men aanvankelijk voorspelde. Als gevolg van deze vertragingen zullen de nog te plegen investeringen volgens Schumacher vooral verband houden met het op peil houden van de bestaande produktie.

Reageer op dit artikel