nieuws

Domotica koppelt diverse elektronische systemen

bouwbreed Premium

Op de vakbeurs Elektrotechniek’93 in de Jaarbeurs te Utrecht wordt speciale aandacht besteed aan Domotica. Domotica koppelt systemen in huishoudens zoals videos, telefoon, verlichting en alarminstallaties.

In Amerika is het systeem van ‘home automation’ al aardig opgeschoten. Drie jaar geleden is in deze markt in de Verenigde Staten voor $54 miljoen (f. 107 miljoen) omgezet. Rond de eeuwwisseling wordt in deze tak een omzet verwacht van $2 miljard of f. 3,8 miljard.

Tegen die tijd verwachten de Amerikanen, dat domotica in 35% van de huishoudens zijn weg heeft gevonden.

Nederland is Amerika niet, maar desondanks verwacht het Ministerie van Economische Zaken dat in 1995 ongeveer 1% van de Nederlandse huishoudens het Amerikaanse voorbeeld zal hebben gevolgd.

Voor de installatiesector betekent dat toch, dat 62500 huizen met domotica-voorzieningen zullen zijn uitgerust.

De branche-organisatie Uneto heeft enige jaren geleden al het voortouw in de domoticamarkt genomen. In het Uneto Innovatiecentrum in Utrecht is op de bovenste verdieping een demonstratiewoning met kantoor ingericht. De demo-woning wordt door Uneto wel aangeduid als het huis met de slimme systemen of gewoon domoticahuis. Het dient mede om de de fantasie van de installateur te prikkelen. De gebruikte produkten en systemen op zichzelf zijn de installateur vertrouwd. Het gaat echter om de mogelijkheden van koppeling. Deze zijn schier oneindig.

Voorbeelden

Een paar voorbeelden. Nadert men de voordeur van een domoticahuis, dan gaat op voorgeprogrameerde plaatsen in de woning en het kantoor de verlichting aan. Dat geldt tevens voor de buitenverlichting.

De naast de bel gemonteerde videocamera maakt een visuele registratie van de bezoeker. De videotoepassing biedt de bewoner van het pand verschillende opties. In de huiskamer zit een bewoner televisie te kijken. Zodra er wordt aangebeld gebeuren er twee dingen op het scherm. Rechtsboven verschijnt een PIP (Picture in Picture), waarop de bezoeker is te zien. Onderin het scherm ver schijnt bovendien een OSD (On Screen Display). De tekst maakt de bewoner attent op het bezoek aan de voordeur.

Tot zover lijkt het nog slechts op aardigheidjes.

Praktisch nut

Het krijgt echter praktisch nut als ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen zonder onnodig risico te lopen. Dat wordt mogelijk als de video en deurbel worden gekoppeld aan een multifunctionele telefoon.

Zodra de deurbel gaat, wordt op de huistelefoon overgeschakeld en kan de bewoner met de bezoeker spreken. Met behulp van een functietoets op de telefoon is de bezoeker desgewenst binnen te laten. Als er niemand thuis is, worden alle bezoekers op een videorecorder vastgelegd. De telefoon is bovendien te gebruiken als babyfoon en kindertelefoon. Ook het inbraakalarm en de verlichting zijn met behulp van de telefoon te bedienen.

Excel 500

In het domoticahuis is gebruik gemaakt van het Excel 500systeem van H oneywell. Hiermee worden talrijke functies in het huis geregeld. Op een display is de status van de diverse functies in alle ruimten af te le zen. Bij vertrek is bijvoorbeeld in een oogopslag te zien of alle ramen en deuren zijn de gesloten. Hierover schreven we reeds eerder in Cobouw. Bij binnenkomst is hiermee en met behulp van sensoren tevens vast te stellen of zich wellicht (ongewenst) bezoek ophoudt in het kantoor of de slaapkamer.

Aaicontacten

De verlichting wordt geregeld door zogenaamde aaicontacten, die in pilaren zijn weggewerkt. Voorts maken detectoren het mogelijk, dat de verlichting aangaat bij het betreden van een kamer en uitgaat bij het verlaten. De verlichting is zelfs te bedienen met de afstandsbediening van de televisie. Maar dat is nog geen gebruiksvriendelijke optie, omdat gebruik moet worden gemaakt van de cijfercode van de afstandsbediening. In de ouderslaapkamer zijn verlichtingspunten onder het bed aangebracht, die genoeg licht geven om bij donker de weg te vinden. Die gaan aan als iemand opstaat, zodat de ander er geen last van heeft. Veel ongelukken door het mistasten in het duister betreffen botbreuken. Jaarlijks heeft dit medische kosten tot gevolg die worden geschat op f. 750 miljoen.

Reageer op dit artikel