nieuws

Deense concerns verwerken grote Duitse tegenvallers

bouwbreed

Het Deense bouwconcern Christiani & Nielsen gaat zijn Duitse dochterbedrijf in Hamburg sluiten. De verliezen die de Hamburgse vestiging oplevert zijn volgens de concernleiding de primaire oorzaak van het over het eerste halfjaar van 1993 geboekte negatieve resultaat van f. 6 miljoen. Vorig jaar boekte Christiani & Nielsen nog een winst van f. 70 miljoen. De Duitse dochter bestond al sinds 1908 en bouwde onder meer twee spoorbruggen over de Elbe voor de Deutsche Bundesbahn.

Aannemingsbedrijf Hemeentejgaard Holding meldt een tegenvallend resultaat door de problemen van dochtermaatschappij Hemeentejgaard & Schultz. Door te lage inschrijvingen voor onder meer de bouw van een winkelcentrum in Duisburg komt de onderneming f. 20 miljoen te kort. Aan het eind van het jaar verwacht Hemeentejgaard & Schultz een nulresultaat.

Over de betaling van poveranderingen en extra werk voor de Grote-Beltverbinding wordt nog steeds onderhandeld. Tot de afsluiting daarvan bestaat er onzekerheid omtrent een bedrag van f. 55 miljoen. Met name door de verkoop van de Portugese dochter Tintas Dyrup SA heeft de holding over de eerste zes maanden niettemin een winst ke boeken van circa f. 23 miljoen (76 miljoen Dkr). Bij Hemeentejgaard Holding zijn momenteel 3000 mensen werkzaam, ruim 300 minder ten opzichte van het eerste halfjaar 1992. Een reorganisatie gaat op korte termijn nog eens honderd arbeidsplaatsen kosten.

Reageer op dit artikel