nieuws

Brink in Deventer in ere hersteld

bouwbreed Premium

Na een jarenlange voorbereiding heeft de Brink in Deventer zijn oude allure terug gekregen. Niet meer de auto maar de mens staat centraal op het historische plein dat de Deventenaren graag als ‘de huiskamer’ van hun stad beschouwen.

Vandaag wordt de voor drie miljoen gulden opgeknapte Brink, waar al in de 14e en 15e eeuw grootse jaarmarkten werden gehouden, feestelijk heropend. Omdat men de historische structuur wilde handhaven en er rekening moest worden gehouden met de aanwezigheid van oude bomen en de uitbreiding van het aantal terrassen, schreef de gemeente een prijsvraag uit voor het beste ontwerp voor de herinrichting van de Brink.

Van de twee prijswinnaars koos Deventer ‘Gesneden Koek’, een plan van het bureau SVP Architectuur en Stedebouw bv in Amersfoort. De Brink is volgens dit ontwerp in drieen gedeeld: het grote plein tussen de uit 1528 daterende Waag en Pennickshoek met het standbeeld van Albert Schweitzer, het door kastanjebomen omzoomde ‘theaterplein’

en de ruimte die aansluit op de winkelpassage.

De Wilhelminafontein, die met een onderbreking van 25 jaar sinds 1898 op de Brink staat, heeft door het aanpassen van bestrating een meer centrale plek gekregen. In totaal telt De Brink meer dan een miljoen gebakken klinkers.

Reageer op dit artikel