nieuws

Balzaal Tweede Kamer krijgt nieuwe fundering

bouwbreed

Op de plaats van de voormalige vergaderzaal van de Tweede Kamer in ‘s-Gravenhage komt een balzaal. In verband met de bouw daarvan wordt de fundering verbeterd en uitgebreid. Dat gebeurt met speciale injectie- en boortechnieken.

Door de sloop van de zaal van de Tweede Kamer is een rechthoekige binnenplaats ontstaan. De gebouwen rond die binnenplaats zijn op staal gefundeerd. De gemetselde fundering biedt onvoldoende draagkracht voor de te bouwen balzaal. Bovendien is de staat van het metselwerk niet optimaal. De firma Prevent te Vianen injecteert daarom het bestaande metselwerk en brengt bovendien met een ankerboormachine grondverbeteringen aan tot een diepte van 11 meter. Het voordeel is, dat dit geheel zonder trillingen gebeurt.

Dat is nodig in verband met de staat van de omliggende gebouwen.

M.G. Kastelein, directeur van Prevent, wijst op een veenlaag die zich onder een gedeelte van de gemetselde fundering bevindt. ‘Wij ke alleen zand door injectie verbeteren’, licht hij toe. ‘De laag veen moet in gedeelten verwijderd worden.

Op die plaatsen wordt een extra stuk fundering gemetseld op de door ons verbeterde zandlaag.”

Liftput

Elders moet een liftput vervaardigd worden door grondverbetering met injecties.

Rond de put komt een bodemafsluiting in verband met het grondwater. Langs de vier zijden van de nieuwe balzaal moet het metselwerk verbeterd worden.

Kastelein: ‘We injecteren via pijpen om de 50 cm, de lansen waardoor de verhardende vloeistof wordt ingebracht. De druksterkte van het metselwerk is op die manier te verhogen tot 2 a 9 N/mm2.’

Prevent brengt ook in de grond gevormde palen aan. Dat gebeurt met een ankerboormachine, die maar net onder de poort naar het Binnenhof voor de Ridderzaal past.

‘Eerst boren we op diepte, onder toevoeging van met polymeer gebonden water. De boor wordt daarna in delen getrokken, terwijl de ruimte opgevuld wordt met ‘Dammer’. Daar drukken we een kunststof pijp in met manchetten, waardoor waterglas met een grondversteviger in de grond wordt gebracht. De diameter van de zo ontstane ‘paal’ is ca. 1,25 m2.’

Reageer op dit artikel