nieuws

Atelier Pro ontwerpt groot scholencomplex

bouwbreed Premium

Het Haagse architectenbureau Atelier Pro maakt het ontwerp voor een scholencomplex in Leeuwarden. Het bureau is geselecteerd uit vijf kandidaten.

Het nieuwe onderkomen voor het hogere agrarisch onderwijs in het noorden kost f. 60 miljoen en moet een van de meest bijzondere schoolgebouwen van Nederland worden.

De nieuwbouw is bestemd voor het Agrarisch Onderwijscentrum (AOC) Friesland (1450 leerlingen en 150 personeelsleden) en de Rijks Agrarische Hogeschool (RAH, 2300 leerlingen en 400 personeelsleden). Met de bouw wordt waarschijnlijk volgend jaar ju ni begonnen. In de tweede helft van 1995 moet de nieuwbouw in gebruik worden genomen.

In het gebouwencomplex is uitgebreid rekening gehouden met energiebesparende maatregelen. De Nederlandse Maatschappij voor Energie en Milieu BV (Novem) heeft de nieuwbouw aangewezen als ‘energie-efficient voorbeeldpo’. Het milieukundig adviesbureau Boom in Delft heeft de architect geadviseerd. Een van de energiebesparende voorbeelden betreft het bedekken van de daken met gras.

Mogelijk komt er ook een daglichtschakeling om te voorko men dat het licht in de lokalen overdag blijft branden. Aan de zuidgevel van het hoofdgebouw wordt zonnewarmte opgevangen en naar de koudere noordzijde geblazen. Over de volle lengte van het gebouw wordt daartoe een glazen gevel aangebracht.

Vanaf de straat hebben de gebruikers van het gebouw uitzicht op het naastliggende riviertje de Potmarge. Op de begane grond wil de architect het water naar binnenhalen.

Onder de gevels worden vloeikassen gebouwd waarin waterpartijen met riet en biezen komen waarin circa tachtig procent van het afvalwater van de school wordt gereinigd. Het complex bestaat uit verschillende gebouwen.

Het hoofdgebouw met de glazen zijgevel telt vier verdiepingen en krijgt drie zijvleugels. Daarin komen leslokalen en docentenkamers.

Op de daken van de zijvleugels worden tuinbouwkassen geplaatst.

Verder zijn er ruimten voor de administratie en het bestuur, een collegezaal (voor 250 personen), kantines (600m2), keuken, magazijnen en werkplaatsen. Ook worden twee hallen met een oppervlakte van 1400m2 gerealiseerd waar vrachtwagens in ke.

Reageer op dit artikel