nieuws

Zettelmeyer vervangt 801B door nieuwe 802

bouwbreed Premium

Het zal geen verbazing wekken dat Zettelmeyer kort na de introductie van de wiellader model ZL 702, alweer een zwaardere machine heeft voorgesteld in de vorm van de 65 kW (76 pk) sterke ZL 802. De nieuwe machine is uitgerust met een standaard bak van 1000 liter en beweegt zich hiermee in een populaire klasse. Met de komst van deze lader telt het Zettelmeyer-wielladerprogramma thans vijf verschillende modellen.

Behalve een groter motorvermogen en ruimere bakinhoud onderscheidt de nieuwe ZL 802 zich van zijn iets kleinere broer ZL 702 door een grotere uitbreekkracht en verbeterde kiphoeken. Voor het aandrijvend vermogen zorgt een viercilinder Deutz dieselmotor uit de 1012 serie, uit milieu-oogpunt een stille krachtbron. De 56 kW sterke motor levert de energie voor het hydraulische systeem. De aandrijving op de wielen verloopt volledig hydrostatisch en draagt zorg voor een optimale trekkracht.

De automatische aandrijving is uitgerust met een variabele snelheidscontrole en waarborgt een constante werkvoortgang. Ook bij ingeschakelde werkhydrauliek blijft de trekkracht op de trekhaak gehandhaafd. Dat geldt ook bij werkzaamheden in moelijk terrein. Beide aangedreven portaalassen zijn voorzien van een differentieelslot.

De ZL 802 is uit te rusten met een tweetal hefarmconstructies. Gekozen kan worden voor het traditioneel Z-bar hefframe, dit wanneer hoge uitbreekkrachten worden gevraagd of een nieuw TP linkage systeem dat een goede parallelgeleiding kent, Een hydraulisch snelsluitsysteem is standaard op de machine te vinden. Hiermee zijn de verschillende uitrustingsstukken die er in een grote varieteit beschikbaar zijn, voor de verschillende werkzaamheden snel te monteren. Het scala van werktuigen voorziet in laadbakken van 1,0 – 2,0 m3, hefvorken, zijkipbakken en vier-in-een bakken alsmede veegmachines. De nieuwe lader, die de beproefde ZL 801 B gaat vervangen, heeft een dwarsgeplaatste motor die evenals het hydraulisch aandrijfsysteem voor onderhoud gemakkelijk toegankelijk is. In de ruime cabine zijn de bedieningselementen, direct binnen handbereik rondom de volledig op gewicht instelbare stoel gegroepeerd. Via een optischakoestisch waarschuwingssyteem wordt de machinist geattendeerd op de werking van vitale machinefuncties.

Het gewicht van deze nieuwe Zettelmeyer-wiellader ligt rond de 6,4 – 6,6 ton De compacte machine heeft een maximum lengte van 5560 mm en een hoogte van 2180 mm komt bij een knikhoek van 40 gr tot een minimum draaicirkel van 4575 mm.

Reageer op dit artikel