nieuws

Waarde van verleende bouwvergunningen daalt

bouwbreed

De waarde van de verleende bouwvergunningen is in de eerste zes maanden van dit jaar met 11 procent afgenomen ten opzichte van de vergelijkbare periode van 1992. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lag de totale waarde op f. 11,568 miljard.

In het bedrag van f. 11,568 miljard is f. 1,191 miljard aan herstel en nieuwbouw verdisconteerd, dat is overigens een afname van 26 procent. Met hetzelfde percentage viel de waarde van het aantal verleende bouwvergunningen voor kantoren en agrarische gebouwen. Over de eerste zes maanden van 1992 wilde men nog voor f. 4,645 miljard aan kantoren realiseren.

Een kleine lichtpunt voor de aannemerij vormen de stijgingen bij de budgetsector -over heidsgebouwen, ziekenhuizen en scholen- en de woningmarkt. Het bedrag waarvoor bouwvergunningen voor de budgetsector werd verleend steeg met 13 procent tot f. 1,405 miljard.

Het bedrag van de afgegeven bouwvergunningen binnen de woningbouw, de grootste sector in het gisteren verschenen CBS-onderzoek, groeide met f. 223 miljoen tot f. 5,683 miljard. Het betrof in het totaal 40684 verleende bouwvergunningen dat is 2 procent minder dan over de eerste zes maanden van 1992. De ongesubsidieerde sector blijkt uit het CBSonderzoek de grootste aanvrager van vergunningen. In het eerste half jaar werden 23449 bouwvergunningen verleend.

Ultimo dit jaar waren er 78125 woningen in uitvoering (-8procent).

Reageer op dit artikel