nieuws

Tunnels in Berlijn verhinderen bouw

bouwbreed

Een groot netwerk van ondergrondse tunnels en bunkers in het centrum van Berlijn, dat eind jaren dertig is aangelegd, verhindert momenteel de voortgang van grote bouwwerkzaamheden. Volgens Wolfgang Nagel, politiek bestuurder die verantwoordelijk is voor de bouwprojekten, loopt de nieuwbouw in het hart van de Duitse hoofdstad ten minste enkele maanden uitstel op. Het is nog onduidelijk wat er met het ondergrondse complex gaat gebeuren.

De tunnels en gangen zijn soms honderden meters lang en kennen wanden van gewapend beton van drie meter dik.

Ze zijn aangelegd door de oudnazi architect en minister van bewapening Albert Speer.

Het netwerk bevindt zich twintig meter onder de grond en is voor een deel gelegen in het gebied waar tegen het jaar 2000 het nieuwe Duitse regeringscentrum moet komen en waar nu de Reichstag, het oude parlementsgebouw van het Duitse Rijk, en de Brandenburger Tor staan.

Bij het uiteenvallen van het Derde Rijk werden de gangen waarschijnlijk vooral gebruikt als bunkers en als opslagplaatsen voor militair materieel.

Reageer op dit artikel