nieuws

Rookgasafvoersysteem gemaakt van kunststof

bouwbreed

Een nieuw rendabel rookgasafvoersysteem van thermische thermoplasten is het resultaat van driejarige samenwerking van GE Plastics en Schiedel GmbH in Duitsland.

De laatste is fabrikant van schoorsteen- en rookgasafvoersystemen. De hoogrendementsketels die met gas en olie worden gestookt, vergen in verband met condensatie een speciaal materiaalgebruik. Bij de technisch hoogwaardige rendementsketels worden de rookgastemperaturen zo laag mogelijk gehouden, om daarmee het rendement van de installatie op te schroeven. Dit heeft als gevolg dat zich vaak condensafzetting in de afvoesystemen voordoet. Staal en ook keramiek zijn daartegen niet bestand, aldus GE Plastics te Rotterdam. Vandaar dat naar een alternatief werd gezocht. Dit werd gevonden in de kunststof Ultem, een polyetherimide van voornoemd bedrijf. Van Schiedel liet daarvoor reeds een reeks van materialen de revue passeren, waaronder metalen, glas en kunststoffen. De keuze viel op Ultem vanwege zijn goede bestandheid tegen chemische stoffen. Bovendien is het materiaal in hoge mate bestand tegen spanningsscheuren en kan het tegen temperaturen boven de 160 grC. Het rookgasafvoersysteem is volgens de geldende normen getest en voldoet op elk vlak. Het systeem is te leveren door Schiedel GmbH te Munchen in Duitsland, die intensief zoekt naar een importeur.

De afvoer heeft een diameter van respectievelijk 75, 110 en 160 mm afhankelijk van de capaciteit van de ketel. Gespuitgiete verbindingsstukken, waarin het afdichtingskit van tevoren is aangebracht, behoren evenals afstandhouders eveneens tot het leveringsprogramma. Voor het opvangen van condens is voorts de Neutroset ontwikkeld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels