nieuws

Reputatie Deense bouw in buurland loopt gevaar

bouwbreed

Niet-serieuze Deense bouwondernemingen bedreigen de reputatie van de branche in Duitsland. De bouwcrisis in Denemarken heeft ertoe geleid dat een toenemend aantal bedrijven die het op de thuismarkt niet redden hun geluk beproeven in het buurland. Uit een onderzoek van de zogenoemde Raad voor het Ambacht (Ha^ndvaerksra^d) onder zeshonderd Deense bedrijven blijkt dat er nogal wat zijn die niet ke voldoen aan de Duitse eisen van nauwkeurigheid en kwaliteit, terwijl ook de taal en juridische kant van de zaak de nodige problemen opleveren.

Een van de bouwbonden heeft zijn leden gewaarschuwd voor advertenties in de Deense dagbladen waarin personeel wordt gevraagd voor poen in het oosten van Duitsland. De waarschuwing komt nadat meer dan de helft van de duizend bouwvakkers die hieraan hebben meegewerkt de laatste paar jaar hun werkgever failliet heeft zien gaan. De werkgeversorganisatie voor de bouw erkent dat er verschillende bedrijven gemakkelijk geld willen verdienen zonder over de noodzakelijke ervaring te beschikken.

Tegelijkertijd organiseert deze organisatie cursussen over de wetgeving en arbeidsvoorwaarden in Duitsland en biedt excursies aan.

‘De Deense bouwondernemingen hebben de afgelopen jaren het nodige leergeld betaald, waar anderen nu hun winst mee ke doen’, aldus een woordvoerder van de werkgeversorganisatie tegenover het landelijke dagblad Jyllands Posten.

Reageer op dit artikel