nieuws

Randstad-gemeenten bouwen 2000 cellen

bouwbreed Premium

De gemeenten Krimpen aan den IJssel, Almere, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer zullen waarschijnlijk een groot deel van de tweeduizend te bouwen gevangeniscellen op hun grondgebied krijgen. Het rijk gaat binnenkort met deze gemeenten onderhandelen over de bouw van nieuwe strafinrichtingen.

De keus is allereerst gevallen op plaatsen in de Randstad omdat in dit gebied het cellentekort het grootst is. De nieuwe strafinrichtingen moeten eind 1995 klaar zijn.

Het kabinetsbesluit over de uitbreiding van de celcapaciteit leidt volgens de betrokken ministeries tot een toeneming van ongeveer twintigduizend arbeidsplaatsen bij de justitiele inrichtingen.

De gemeenten Almere, Alphen aan den Rijn en Zoetermeer zijn in principe bereid ieder 288 cellen te bouwen. In Krimpen aan den IJssel gaat het om 316 cellen.

De resterende celcapaciteit wordt gevonden in een uitbreiding van de strafinrichting Nieuw Vosseveld in Vught met 144 cellen en een uitbreiding van de nog te bouwen gevangenis in Dordrecht met 96 cellen. Andere uitbreidingen die op het programma staan zijn Veenhuizen (96) en Zutphen (48).

Om het aantal van tweeduizend te halen wordt gedacht aan beperkte uitbreiding van bestaande strafinrichtingen en instellingen voor tbs- en jeugddelinquenten. Rijksgebouwendienst zal de onderhandelingen voeren en de architecten opdracht geven voor een voorlopig ontwerp. Eerder werd bekend dat ongeveer 1500 van de 2000 nieuw te bouwen cellen door de Rijksgebouwendienst zullen worden geleased.

Het kabinet heeft voor de celuitbreiding een bedrag van f. 120 miljoen vrijgemaakt.

Reageer op dit artikel