nieuws

NTB-fastener pakt dakpakket in een gang

bouwbreed

Bolle Technofort heeft een nieuwe bevestiging op de markt gebracht, namelijk de NTB-fasterner. Deze bevestiger biedt de mogelijkheid de dakbedekking via de isolatie mechanisch aan lichtgewicht beton- en houtwolcementdakconstructies te bevestigen.

Het bevestigen van dakbedekking via de isolatie aan de ondergrond geldt echter voornamelijk voor eenlaagse dakbedekkingen, een mogelijkheid die tot voor kort nog niet voorkwam. Bolle Technofast BV te Almere is in staat deze bevestigingstechniek te introduceren, doordat het bedrijf een samenwerkingsverband is aangegaan met Olympic Fasteners in de Verenigde Staten, waar de bevestigers al een grote bekendheid genieten. De fasteners worden daar al gebruikt door een groot aantal producenten van dakbedekkingsystemen waaronder Carlisle, Goodyear, Sarnafil en Trocal.

De NTB-fastener is een door een injectieprocede gevormde schroef van een sterk met glaswapening voorzien nylon. Met behulp van deze schroeven is in een enkele arbeidsgang de eenlaagse membraan door de isolatie aan de onderconstructie van houtwolcementplaten of cellenbeton te bevestigen.

Weerstand

Om de weerstand tegen losdraaien te vergroten is er ook een uitvoering met een draadslot dat in de schacht is aangebracht. Dit bestaat uit twee staaldraadeinden, die zich in het dak vasthaken.

Met de bevestiger worden twee vliegen in een klap geslagen.

Het klapperen van dakbedekking tijdens storm wordt voorkomen, laat staan het eraf waaien ervan en door het toepassen van nylon wordt voorkomen, dat de fasteners optre den als koudebruggen in de isolatie en de dakconstructie.

Plaat Het losdraaien wordt eveneens verhinderd door de onderlegplaat. Deze is voorzien van een borgpunt. Deze plaat beschermt tevens de dakbedekking tegen beschadiging. De schroef is voorts elastisch genoeg om bij windbelasting enigszins mee te veren, zonder los te raken.

Het bevestigen van de fastener geschiedt met behulp van een NTB-fastener in plaats van een boormachine. In veel gevallen behoeft niet te worden voorgeboord. Wanneer een NTB-bevestiger met draadslot wordt toegepast zijn de bevestigers aan te brengen met behulp van een speciaal daarvoor ontworpen boorverlengstuk.

Dit verlengstuk bestaat uit een NTB-adaptor waarmee de bevestiger wordt vastgeschroefd.

Met een inwendige plunjer worden vervolgens de staaldraadeinden op de juiste diepte naar buiten gedreven.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels