nieuws

Novem gaat verbruik warmwater uitzoeken

bouwbreed

Novem, de Nederlandse onderneming voor energie en milieu, is met een nieuw programma begonnen ‘Warm tapwater in woningen’. Het doel daarvan is het energieverbruik voor het verkrijgen van warm tapwater te stabiliseren op het verbruik van 1990. Gedacht wordt aan innovatie en marketing van toestellen met een hoger rendement. Het voorzien in zuinigere afnamepunten en systeemoptimalisatie. Voorts wil men het gedrag van de eindverbruiker beinvloeden.

Het is eigenlijk te dol dat het energieverbruik voor het verwarmen van tapwater voor de Enovatie soms 325 m3 is en erna 550m3. Dat is geen vergis sing van de ontwerper, maar het gevolg van een bewuste keuze. Vaak wordt bij renovatie de traditionele keuken–gei–ser ingeruild voor een combitoestel, waarbij tegelijkertijd voor verwarming en warm tapwater wordt gezorgd. Daar is niets op tegen. Maar het heeft als neveneffect dat door het verhoogde comfort van een dergelijk toestel en de grotere beschikbaarheid van warm tapwater, het verbruik ervan enorm toeneemt. ‘Er is derhalve alle reden voor om eens kritisch te gaan kijken naar de mogelijkheden het energieverbruik terug te dringen zonder aan het comfort af te doen’, aldus Novem.

Reageer op dit artikel