nieuws

Kredietbank Belgie: bouw blijft achter bij economie

bouwbreed

Volgens de Belgische Kredietbank is het dieptepunt van de economische recessie in Belgie achter de rug en zijn er nu tekenen van een licht herstel.

Maar de bouwsector in Belgie doet niet mee aan dit beginnende herstel van de economie.

De Kredietbank meent dit te mogen opmaken uit de stijgende orderportefeuilles bij de industrie, de toenemende activiteit in de tertiaire sector en de geringe stijging van de kleinhandelsverkopen. Volgens de studie van de Kredietbank zakt de bouw echter steeds verder weg.

In de maanden februari, maart en april lag de produktie in de Belgische bouw 6,4% lager dan in de drie voorafgaande maanden.

De ontwikkeling op het vlak van de orderportefeuilles blijft ongunstig zodat de bouw op korte termijn geen verbetering hoeft te verwachten, aldus de studie van de Kredietbank. Zij verwacht dit jaar een negatieve economische groei van 1,3% en volgend jaar een lichte groei van de economie van 0,7%.

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS) is de bouwproduktie ook in mei nog verder gedaald. Het algemeen indexcijfer van de industriele produktie bedroeg in mei van dit jaar 109,6 punten tegenover 118,8 punten in mei vorig jaar, dat wil zeggen een daling van 7,7% in een jaar tijd.

Reageer op dit artikel