nieuws

Komatsu door hoge yen naar buitenland

bouwbreed Premium

De bouwmachinegigant Komatsu gaat de produktie van een aantal machines overbrengen naar fabrieken buiten Japan. De fabrikant heeft daartoe besloten in verband met de hoge waarde van de yen.

Komatsu is voornemens de produktie van een 10 tons dumptruck te verplaatsen naar de Verenigde Staten en de vervaardiging van kleinere bulldozers in Brazilie voort te zetten.

Hanomag te Hannover zal bovendien de produktie van het hier, voor de Europese markt, vervaardigde Komatsu-wielladerprogramma verder verhogen. De Japanse fabrikant gaat tevens zijn belangen in de Amerikaanse joint-venture Komatsu Dresser versterken.

Daartoe zal het aandelenkapitaal in de onderneming worden vergroot van 50% tot 81%. De aandelen zullen worden gekocht van Indresco.

Komatsu Dresser werd vijf jaar geleden opgericht en biedt in vier fabrieken in de Verenigde Staten werk aan 2800 medewerkers.

De joint venture organisatie heeft in de achterliggende vier jaren nauwelijks enige winst ke maken. In de eerste zes maanden van dit jaar werd bij een omzet van $504 miljoen een verlies geleden van $12 miljoen.

Reageer op dit artikel