nieuws

Hochtief verstevigt positie in Azie

bouwbreed

Het Duitse aannemersconcern Hochtief uit Essen heeft nog eens 20 procent van de aandelen verworven van de Australische aannemer Leighton Asia uit Sydney.

Het bedrijf betaalde daarvoor DM30 miljoen. Met deze verwerving wil Hochtief zich betere kansen bezorgen op de Aziatische bouwmarkt. De aandacht gaat daarbij vooral uit naar China, Taiwan en Indonesie. Hochtief is een dochteronderneming van de Rheinisch-Westfalische Elektrizitatsgesellschaft (RWE).

Leighton Asia ontstond in 1976. Sinds 1983 beschikt Hochtief al over een aandeel van 48 procent in dit bedrijf.

Met een omzet van DM1,8 miljard in 1992/1993 is Leighton de grootste aannemer van Australie. De recessie ten spijt maakt het concern nog steeds winst. De bouwer uit Sydney beschikt over een dochteron derneming in Hong Kong die in het afgelopen jaar voor om en nabij DM207 miljoen aan werk uitvoerde en voor meer dan DM350 miljoen aan werken in portefeuille heeft.

Directeur Keitel van Hochtief schat de groei van Leighton in de komende jaren op 10 tot 20 procent. De winst zal zich navenant ontwikkelen. De reden voor dit optimisme ligt in de verwachting dat de vraag naar bouwpoen in China onverminderd hoog zal blijven. Keitel en Leighton-directeur King overwegen deze opdrachten tegemoet te komen met overgenomen Chinese partners.

Moedermaatschappij RWE hoopt dat de Chinese deelnemers energiepoen zullen verwerven. De Aziatische poen moeten Hochtief vervangende werken leveren voor de tijd dat de werken in het oosten van Duitsland op hun einde lopen.

Afgelopen juni verhoogde de RWE het aandelenkapitaal met DM800 miljoen. Het aandeel van 58 procent in Hochtief bezorgt de aanemer ruim DM450 miljoen van dit nieuwe kapitaal.

Reageer op dit artikel