nieuws

Dagvaarding uit voor FGH Bank en Breevast

bouwbreed

De affaire tussen het ministerie van Financien en vastgoedbankier FGH Bank en vastgoedfonds Breevast NV gaat de volgende fase in. Beide ondernemingen hebben een dagvaarding ontvangen. De Belastingdienst claimt namelijk tientallen miljoenen voor het ontlopen van belastingverplichtingen.

De voorzitter van de directie van de FGH Bank, W.A.J.M. van der Heijden, bevestigt dat zijn onderneming de lang verwachte dagvaarding heeft ontvangen. ‘Ik onthoud me van inhoudelijk commentaar omdat de zaak nu onder de rechter is.’

Op de laatste van 1992 legde het departement Breevast en de FGH Bank een belastingaanslag op van in totaal f. 80 miljoen. De ondernemingen zouden in 1982 onzorgvuldig hebben gehandeld bij de verkoop van het Utrechtse Hoog Catharijne aan het Abp. Het complex werd voor f. 450 miljoen van de hand gedaan in een, volgens de Fiscus, ingewikkelde Luxemburg-constructie.

Van der Heijden is zeker van zijn gelijk. Eerder verklaarde hij in deze krant geen reservering te zullen treffen. ‘We werken goed samen met Breevast en hebben voldoende advocaten en adviseurs aangetrokken. In het ergste geval kan deze zaak jaren gaan duren. Voorlopig moet de fiscus maar voor de rechter in Utrecht gaan aantonen dat er door ons jaren geleden een fout is begaan.’

De affiare met Financien had voor Breevast als consequentie dat een overname door de ABN-Amro spaak liep. De bank wilde eerst duidelijkheid in deze zaak.

Reageer op dit artikel