nieuws

Consortium doet studie composietconstructies

bouwbreed Premium

Een consortium van Nederlandse bedrijven heeft een internationale opdracht verworven voor een vijfjarig onderzoekspo op het gebied van composiet-scheepsconstructies. De kennis die hieruit voortkomt zal uitstekend zijn toe te passen in de civiele scheepvaart en de bouw.

Het po kan een solide technische basis verschaffen voor het grootschalige gebruik van composieten. Dat zijn speciale kunststoffen, bijvoorbeeld versterkt met glasvezels.

In eerste instantie gaat het om gebruik van deze kunststoffen in marineschepen. Hiermee heeft Nederland een zeer goede kans om op het gebied van het toepassen van nieuwe materialen een positie te verwerven in de wereldtop.

Het Consortium staat onder leiding van het Centrum voor Mechanische Constructies van TNO-Bouw. Verder bestaat het uit DSM Resins BV, Koninklijke Schelde Groep BV, Polymarin BV en Hollandse Signaalapparaten BV. Ook het Kunststoffen en Rubberinstituut TNO en het Centrum voor Brandveiligheid TNO doen mee.

Het Nederlandse po is onderdeel van een Europees onderzoekprogramma dat wordt gecoordineerd door Det Norske Veritas uit Noorwegen. Het totale project heeft een financiele omvang van 12,5 miljoen ECU (circa f. 28 miljoen), een bedrag dat gelijkelijk over de vijf deelnemende landen wordt verdeeld. Afgezien van Noorwegen en Nederland nemen Groot-Brittanie, Frankrijk en Italie in het po deel.

Voor elk land treedt een enkele instelling op als leider van nationale consortia. Op deze wijze wordt de kennis van dertig bedrijven gebundeld.

Reageer op dit artikel