nieuws

Amsterdam is dure stad voor industrie

bouwbreed Premium

Amsterdam is relatief duur voor de industrie. Met name de kosten van water en de tarieven voor het rioolrecht zijn in de hoofdstad beduidend hoger dan in gemeenten in het oosten en zuiden van het land en in enkele gemeenten die net als Amsterdam deel uitmaken van het Regionaal Orgaan Amsterdam (ROA).

Dat blijkt uit een onderzoek dat het bureau Research voor Beleid heeft uitgevoerd in opdracht van de Amsterdamse Kamer van Koophandel. De KvK vindt dat de gemeente Amsterdam uiterst terughoudend moet zijn met het verhogen van de lasten voor het bedrijfsleven. De positie van de industrie in de hoofdstad is de laatste decennia afgekalfd.

Het vestigingsklimaat wordt er alleen maar onaantrekkelijker op als de lasten stijgen, aldus de KvK. Research voor Beleid vergeleek de situatie in Amsterdam met die in zeventien andere gemeenten: Rotterdam, Den Haag, Utrecht, enkele gemeenten uit het ROA-gebied en plaatsen in het oosten en zuiden van het land.

Binnen het ROA zijn slechts drie gemeenten, Haarlemmermeer, Uithoorn en Zaanstad, fors duurder dan Amsterdam.

Reageer op dit artikel