nieuws

Rente speciale beleningen lager

bouwbreed

De Bundesbank heeft gisteren de rente op speciale beleningen opnieuw iets verlaagd. De bank stelde de handelsbanken DM66,6 miljard ter hand voor de duur van veertien dagen (tot 4 augustus) tegen een variabel rentetarief van circa 7,15 a 7,18 procent. Deskundigen beschouwen de renteverlagingen als een signaal dat de bank bereid blijft de helpende hand te bieden bij het verminderen van de druk binnen het Europese Monetaire Stelsel op de Franse frank en de Deense kroon.

Het is de tweede maal dat de Bundesbank, sinds zij op 1 juli de Lombardrente en het disconto verlaagde, ook de rente op de speciale beleningen neerwaarts aanpast. Op 7 juli verlaagde de Duitse centrale bank de rente op deze speciale faciliteit van 7,59 a 7,62 procent tot 7,3 procent. De speciale beleningen vormen voor de handelsbanken veruit de belangrijkste bron van centrale-bankgeld en voor de centrale bank een instrument om de geldvoorziening in het land te sturen. Een verlaging van de rente op de speciale beleningen betekent een verlaging van de geldmarktrente.

Reageer op dit artikel