nieuws

Rente in Duitsland kan verder omlaag

bouwbreed Premium

Het is zowel mogelijk als wenselijk dat de rentetarieven in Duitsland omlaag gaan. Dat heeft minister Waigel van financien gisteren gezegd. Bondskanselier Kohl en Waigel hebben dergelijke uitspraken ook al gedaan na de bijeenkomst van de zeven grote industrielanden in Tokyo. De Nederlandse rentetarieven zijn met een ‘draadje verbonden aan die van de Oosterburen. De laatste maanden ging Nederland gelijk mee met de verlagingen in Duitsland. Het effect was ondermeer dat vorige week de tarieven voor hypotheken naar beneden toe werden aangepast. De bouwnijverheid plukt daar zeker de vruchten van.

Waigel stelde als voorwaarde voor verdere renteverlagingen dat de interne en externe stabiliteit van de mark moet zijn verzekerd. Als daar twijfels over bestaan, kan er vrees voor inflatie ontstaan en kan de lange rente stijgen. Waigel had zijn betoog voorbereid voor een reguliere vergadering van de ministers van financien van de Europese Gemeenschap.

Reageer op dit artikel