nieuws

Op dit moment telt Nederland naar schatting 500 …

bouwbreed

Op dit moment telt Nederland naar schatting 500 …

Op dit moment telt Nederland naar schatting 500 recreatieparken. In totaal komt dit neer op een slordige 100000 bungalows exclusief de losse tweede huizen en stacaravans.

Over tien jaar, zo voorspelt Elsevier, ziet Nederland er totaal anders uit en is de landkaart met recreatiedorpen gevuld.

Bij de rijksoverheid, VROM, Landbouw en Economische Zaken ontbreekt ieder overzicht.

De bungalowparken worden op de mooiste plekken van Nederland gesitueerd. Dit tot grote ergernis van U. Hosper, bioloog en plaatsvervangend directeur van de Friese provinciale vereniging voor natuurbescherming It Fryske Gea.

‘De ene poontwikkelaar na de andere ruikt momenteel zijn kans en krijgt toestemming van gemeente en provincie om middenin een natuurgebied te bouwen.’

Volgens ontwikkelaar M. Cuppen van het nieuw te bouwen park It Wiidin een logische zaak: ‘Niemand wil toch in de Bijlmer vakantie vieren?’ M.

Coltof, directeur van Inpo en marktleider op het gebied van luxe tweede woningen zegt echter in Elsevier te stoppen met recreatieparken.

‘Weet u wat het is met die parken? De laatste twee jaar denkt iedereen wat de Coltofjes ke, ke wij ook.

Vergeet het maar! De mooiste locaties zijn al lang weg en toch gaan die mensen bouwen.

Dom. Zo raakt de markt verziekt. Daarom stop ik er ook mee.”

Ondanks het slechte weer dat allesbehalve op zomerweer lijkt ziet HP/De TIJD deze week hierin geen belemmering om het traditionele Zomernummer uit te brengen. Traditioneel stort het opinieblad zich op een thema. Dit jaar schrijft het blad maar liefst 128 paginas vol over de trend ‘Forever Young’.

Tegenwoordig, zo ontdekte het blad, wil iedereen jong blijven.

‘Buikjes, wijkende haarlijnen en doorgroefde koppen vormen niet langer een beletsel voor de jongensdracht. Want getooid met de tekens van de jeugd voelt de veertiger zich nooit een ouwe lul. De sportschoenen, het paardestaartje en de rugzak als afweer tegen de ouderdom.’

Jong voelt zich ook de 48 lentes tellende D66er Gerrit Jan Wolffensperger. Hij fietst, schaatst, zwemt en conditietraint zo vaak mogelijk. Hij is ook modegevoelig en bekijkt uit dat oogpunt wel eens collegas van gelijke leeftijd om vervolgens te verzuchten: ‘Ik ben blij dat ik minder duf ben.’

‘En’, om dat nog een te benadrukken zegt hij, ‘binnenkort wil ik met mijn zoon naar een hele woeste houseparty gaan.

Nee, nee, daar geneert hij zich helemaal niet voor.”

Voor wie worstelt met het ouder worden is dit zomernummer dus verplichte kost. Want, zo wil HP/De Tijd met alle Forever Young verhalen benadrukken, jong zijn heeft niets met lichamelijk te maken: ‘het zit tussen de oren’.

Onder de kop ‘Wat is er nou tegen een beetje corruptie duikt Vrij Nederland in het door politieke schandalen geteisterde Almere en zet het onfrisse zaakje nog eens op een rij.

A. Tierie, de PvdA wethouder die onlangs opstapte omdat hij op kosten van aannemers onder andere naar de Wereldkampioenschappen voetbal in Italie was geweest, zegt het nog steeds onbegrijpelijk te vinden dat wethouders geen lunches en reisjes van het bedsrijfsleven mag aannemen.

‘Er wordt echt helemaal niets onderling geregeld.’ En: ‘Het is in het belang van Almere.’

Ook verbaasd is de gestruikelde wethouder over het verwijt van de Almeerse bevolking dat het college steeds opnieuw probeerde hun salaris op te krikkken. ‘Wat is daar nou verkeerd aan, als het rijk het goedkeurt? We moeten hier toch ook veel harder werken dan ergens anders?’

Jarenlang had Tierie het grondbedrijf in zijn portefeuille. ‘Er waren zon honderzestig vaste marktpartijen en elke week lag er wel een brief op de mat van een totaal onbekende poontwikkelaar die ook wel iets leuks wist voor Almere.’ Hij sprak echter nooit met aannemers, althans niet aan de lunchtafel, want de gemeente onderhandelde alleen met ‘risicodragers’.

Tevreden zegt hij in Vrij Nederland: ‘Je ziet dat de meeste ontwikkelaars die nu werken in Almere, er twintig jaar geleden ook al zaten..’ Een gevolg van langdurige informele contacten en wederezijdse waardering, zo voegt het weekblad hieraan toe.

Hervormd Nederland neemt deze week al vast een voorschot op de parlementaire enquete detentiecapaciteit, in de wandelgangen de enquete cellentekort, die volgens het blad in juli 1997 zal plaatshebben.

Aanleiding voor de enquete is dat drie maanden eerder een wegens cellentekort heengezonden pleger van gewelddadige overvallen en doodslag eenmaal op vrije voeten opnieuw iemand van het leven beroofd.

Door een parlementaire commissie wordt het beleid van de afgelopen vier jaar tegen het licht gehouden. Zo wordt ook de directeur van de Rijksgebouwendienst door de commissie gehoord.

‘Waarom’, is hem gevraagd, ‘moeten er maar liefst drie jaar verlopen tussen opdracht en oplevering. Kan dat niet sneller’.

Waarop de directeur vaststelde dat dit wel sneller kan maar dan moet er voldoende budget zijn. Als men sneller wil, mij best, maar dan moeten wij er meer mensen tegelijk opzetten, en dat kost geld. En het opvoeren van volumes ook. Onze produktie is beperkt door de bezuinigingen van de afgelopen vijftien jaar. Maar daar moet ik buiten blijven. We roeien met de riemen die we krijgen”, de directeur in Hervormd Nederland die met dit toekomstverhaal de stelling ‘men deed een plas en alles bleef zoals het was’ weer eens kracht bijzet.

Reageer op dit artikel