nieuws

Onderzoekers voorspellen Duitsland hogere huren

bouwbreed

Het Duitse Instituut voor Economisch Onderzoek (DIW) uit Berlijn voorspelt voor halverwege 1995 een forse huurverhoging in de toegevoegde deelstaten. In dat jaar moeten verhuurders rente betalen op de schulden voor de woningen die in de voormalige DDR tot stand kwamen. De verhuurders ke deze rente verrekenen met de huren. De doorsnee huur in het westen van het land ligt ruim een derde hoger. Een all-in huur in de toegevoegde deelstaten ligt 23 tot 30 procent hoger. Meer dan een derde van alle huishoudens in het oosten ontvangen huurbijslag. Tijdens het DIW-onderzoek vond betrekkelijk weinig onderhoud en renovatie plaats. Ongeveer 19 procent van de verhuurders droeg zelf de bijbehorende kosten. Pakweg 76 procent van de huurders betaalde zelf deze kosten. Wet en regel staan verhuurders toe 11 procent van de onderhoud- en renovatiekosten in de huur te verwerken. De overheid stelt voor deze werken ruim DM60 miljard beschikbaar. Naar verluidt belopen de totale kosten van deze werken om en nabij DM450 miljard.

Het DIW baseert de voorspelling op een onderzoek naar de ontwikkeling van de woonkosten en de renovatie in oostelijk Duitsland dat van 1990 tot 1992 werd gehouden. De onderzoekers ondervroegen 2000 huishoudens met in totaal 4500 personen in het oosten van het land. De oostelijke woonprijzen stegen sinds de omwenteling met een viervoud. De laatste huurverhoging volgde begin dit jaar. De gemiddelde brutohuur beloopt DM5,23 per vierkante meter.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels