nieuws

Liftenbranche wil ontheffing op prijsstelling onderhoud

bouwbreed

De Nederlandse Vereniging voor Liftnijverheid is een van 49 organisaties, die bij het ministerie van Economische Zaken ontheffing heeft gevraagd van het Besluit horizontale prijsafspraken; in de volksmond prijskartel genoemd. Deze zijn met ingang van deze maand verboden.

De ontheffing zou slechts het onderhoud van liften betreffen. Opvallend is dat tegen dezelfde branche een onderzoek loopt tegen prijsvorming.

‘We hanteren een bepaalde berekeningsmethode voor het onderhoud van liftinstallaties. Hiervoor hebben we een ontheffing aangevraagd’, verklaart J.C. Bakker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Liftnijverheid (NVL), desgevraagd.

Marktaandeel

Bij zijn organisatie zijn acht Nederlandse producenten van liftinstallaties aangesloten. Zij hebben een gezamenlijk marktaandeel van ruim 90 procent. In het totaal zijn er een kleine honderd bedrijven actief op deze markt.

‘De methode houdt in dat we met een puntentelling werken. Hierbij wordt bijvoorbeeld het hefvermogen, of de belasting, of het aantal instapplaatsen meegewogen. Hoe meer punten hoe duurder het periodieke onderhoud wordt. Een torenflat met veel deuren is daardoor duurder dan een simpele goederenlift.’

Staatssecretaris van Economische Zaken, mr. Yvonne C.M.T. Van Rooy, heeft het verzoek ontvangen van de NVL om door te mogen gaan met de bestaande prijsafspraken. Om tot een goed oordeel te komen, worden alle aanvragen behandeld door de Commissie Economische Mededinging. Deze commissie, die onder voorzitterschap staat van prof. dr. C.J. van der Weijden, bestaat uit niet-ambtenaren en zal hopelijk voor het eind van dit jaar een oordeel vellen. Het doel is om voor het eind 1993 alle onoirbare kartelvormen te hebben weggewerkt.

Positief

Bakker is er echter van overtuigd dat de commissie de NVL-aanvraag positief zal beoordelen. ‘Er is geen sprake van prijs- of kartelvorming. Ieder bedrijf mag zich gewoon met het onderhoud van liften bezighouden. Het is niet zo dat de NVL niet-leden verbiedt dit werk te doen. De methode geeft namelijk een goede kwaliteit/prijs-verhouding weer.’

Sinds vorig jaar september loopt er tegen de liftenbranche een onderzoek naar het moge lijk opdrijven van prijzen. Deze zaak is door het Nederlands Christelijk Instituut voor Volkshuisvesting (NCIV) – een koepel voor woningcorporaties – aangekaart bij de directie Mededinging van het ministerie van Economische Zaken.

Volgens het NCIV zouden er afspraken zijn tussen de acht leden van de Liftenvereniging ‘die een vrije prijsvorming op de levering en onderhoud van liften belemmeren’.

Inmiddels zijn de ambtenaren van EZ tien maanden met het onderzoek bezig. Uit het gisteren verschenen jaarverslag 1992 van de NCIV blijkt dat er nog weinig schot in de zaak zit.

Vervolg op pag. 2

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels