nieuws

Investeerders Slowakije houden kantoor in Wenen

bouwbreed Premium

De prijzen voor moderne kantoorruimte nabij goed functionerende infrastructuur in Bratislava lopen fors op. Voor niet-Slowaken gaat het hierbij vooralsnog om huurprijzen omdat ze nog geen vastgoed mogen kopen.

Het gebrek aan afdoende ruimte doet velen ertoe besluiten de zaken in Slowakije vanuit een kantoor in de Oostenrijkse hoofdstad te besturen. Tussen Wenen en Bratislava ligt ruim vijftig kilometer. De huur van een vierkante meter kantoorruimte in Bratislava kost per maand gemiddeld zon f. 150. Deze vergoeding geldt niet alleen in goed onderhouden gebouwen met moderne voorzieningen, maar niet zelden ook in gebouwen van beduidend mindere kwaliteit. Aan die tendens komt evenwel binnen afzienbare tijd een einde nu ook in Slowakije de marktverhoudingen steeds meer overheersen. Kantoorruimte is vooralsnog alleen in de hoofdstad voor handen, temeer omdat zich daar ook het economische leven afspeelt. Het bedrijfsleven dient rekening te houden met strenge Slowaakse bepalingen die voorlopig nog van kracht blijven.

Wie zaken wil doen in Slowakije dient eerst een verblijfsvergunning aan te vragen. De verlening van deze toestemming neemt gemiddeld zon drie maanden in beslag. Ook medewerkers van een bedrijf volgens Slowaaks recht dienen een werk- en verblijfsvergunning aan te vragen. Een vestiging in Wenen omzeilt deze problemen.

De reistijd tussen de Oostenrijkse en Slowaakse hoofdstad beloopt inclusief de wachttijd aan de grens ongeveer een uur. Mede daardoor neemt de verwachting toe dat ondernemers ook in de toekomst voor Wenen zullen kiezen en ook onder veranderde omstandigheden zullen afzien van een kantoor in Bratislava.

Reageer op dit artikel