nieuws

Hengelo krijgt beurscomplex aan de A1

bouwbreed

Nog dit jaar zal in Hengelo de eerste paal de grond in gaan van het (eu-)regionaal beurscomplex, in de volksmond de ‘mini-RAI’ genaamd. Met de bouw is een investering gemoeid van f. 9,4 miljoen. De aanbesteding heeft nog niet plaatsgevonden. Beide gemeentes ondersteunen de verhuizing van de beurs naar het langs de A1 gelegen bedrijventerrein Westermaat vanwege de impuls die zij er van verwachten voor het stedelijke knooppunt en de hele (eu-)regio. De gekozen lokatie langs de A1, het spoor en de geplande voorstad-treinhalte en in de nabijheid van een motel- en congrescentrum is volgens een woordvoerder van de gmeente Hengelo ideaal. Directeur Hagendoorn van de Evenementenhal-Borne verwacht in een dergelijke cluster van publieksgerichte functies ‘langs de route Londen-Moskou 30 procent meer omzet te ke maken. De betrokkenen zijn van mening dat er voor het nieuwe complex sprake moet zijn van een gezonde bedrijfseconomische exploitatie zonder subsidies van de overheid. Een eenmalige bijdrage in de investeringen is voor de gemeente Hengelo wel acceptabel. De bijdrage komt er in de vorm van een EFRO-subsidie (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) ten behoeve van de hal en de parkeerplaatsen (in totaal 1200) en bedraagt f. 2,2 miljoen. Met de toekenning hiervan is tevens het tijdstraject voor de realisering bepaald. De EFROreglementen schrijven voor dat de aanbesteding van de door het EFRO gesubisdieerde werken voor 31 december van dit jaar aanbesteed moeten zijn. Volgens Hagendoorn zal echter over omstreeks een maand de aannemer bekend zijn.

De directie van de huidige Evenementenhal Borne, de gemeente Borne en de gemeente Hengelo hebben na twee jaar onderhandelen overeenstemming bereikt over de financiering van het beurscomplex, alsmede over de plannen voor de vrijkomende beurslocatie in Borne, waar de gemeente woningen wil gaan neerzetten.

Reageer op dit artikel