nieuws

Heilig geloof in dakkapel drijfveer verzelfstandiging

bouwbreed

Een absoluut vertrouwen in de polyester dakkapel en wat steun in de rug van de moeder tilde de directie van Ubbink Polyester Bouwtechniek over de drempel naar het vrije ondernemerschap. Via een management buy out (MBO), in deze moeilijke tijd een opvallende stap, kocht men zich onlangs los.

Vanuit een industrieterrein in Doetinchem wordt alle energie gestoken in de verdere verovering van de Nederlandse en Duitse markt.

Het beursfonds Ubbink NV wilde al geruime tijd af van deze vreemde eend. In het jaarverslag 1992, dat in maart verscheen, werd aangekondigd dat men van de sector Pogebonden Bouwprodukten, die zich hoofdzakelijk bezighoudt met de produktie en verkoop van polyester glasvezelversterke dakkapellen, af wilde.

De directe aanleiding vormde de aanhoudende verliezen. Reorganisaties en bedrijfssluitingen konden er niet voor zorgen dat deze sector bijdroeg aan het resultaat. Zo werden de activiteiten van het in 1989 overgenomen Kubouw in Oudenbosch overgeheveld naar de vestiging in Doetinchem en de vestiging aldaar gesloten. De activiteiten van Ubbink Bouwelementen in Heerhugowaard werden overgeheveld naar Doetinchem.

Alle activiteiten zijn nu geconcentreerd in Doetinchem. De effecten waren wel dat het resultaat van Ubbink NV de achterliggende jaren negatief werd beinvloed. De nettowinst daalde van f. 2,022 miljoen tot f. 1,126 miljoen in 1992. De onderneming uit Doesburg concentreert zich op zijn kernactiviteiten de standaard bouwprodukten en tuin- en tuinbouwprodukten.

Echt anders

‘Daarnaast waren we in alle opzichte anders dan de andere onderdelen van Ubbink. Wij produceren hoofdzakelijk in opdracht, terwijl het merendeel van de produkten van moeder-Ubbink in serie worden vervaardigd. De produktenpakketten lagen te ver uit elkaar.

Daarnaast was de financiele rapportage anders en we zijn in vergelijking met de andere delen erg klein. Je telt dan niet voor 100 procent mee’, licht de kersverse algemeen directeur/mede-eigenaar, ir. J.F. van Helden, toe.

‘In maart werd aangekondigd dat ons bedrijf zou worden verkocht en op 28 juni hebben we de contracten ondertekend. Er bleek zich naast ons enkele serieuze kandidaten te hebben aangediend, waaronder onze concurrent uit Schagen. Deze onderneming wilde ons kwalitatief hoogwaardige produkt graag in zijn pakket. In ongeveer twee maanden hadden we de MBO rond.’

De financiering van de verzelfstandiging -men verkreeg de onderneming voor een zacht prijsje-, werd onder andere gedragen door moeder Ubbink via een achtergestelde lening.

Daarnaast huurt de onderneming tegen een schappelijke prijs de gebouwen en terreinen.

Van Helden is zeker dat Ubbink Polyester Bouwtechniek een goede toekomst heeft. ‘We hoeven de ballast van het verleden niet meer te dragen. Alle kosten zijn in het verleden genomen. Tevens dragen we geen concernkosten meer af. Al deze kleine beetjes zorgen ervoor dat we dit jaar postief afsluiten bij een omzet van ongeveer f. 7 miljoen. Maar we zijn er nog niet. We zullen de onderneming verder moeten inrichten voor de toekomst. Over 1994 verwacht ik in ieder geval een stijging van de omzet en een toename van het resultaat.’

Uni-Top

Uni-Top, waarschijnlijk de nieuwe naam voor de onderneming, levert onder andere aan woningbouwverenigingen en poontwikkelaars. Tevens tracht men de architect op de voordelen van de polysterprodukten te wijzen, zodat ze in bestekken worden voorgeschreven.

Volgens de eigenaar is zijn bedrijf marktleider op het gebied van polyester dakkapellen in Nederland en Duitsland. Op deze laatste markt is men via Uni-Top Bauelemente GmbH actief. Van de totale omzet komt f. 1,5 miljoen uit Duitsland.

‘Daarnaast produceren we ook balkonelementen, luifels, bergingsdaken en bergingskasten’, gaat Van Helden verder. ‘De kracht van ons produkt is dat het een langere levensduur heeft dan de traditionele kapel van hout. Bij aanschaf is ons produkt weliswaar duurder, maar het verdient zich terug over een termijn van vijftien tot twintig jaar. Ons produkt gaat twee tot drie maal langer mee’.

Ongunstig

Het klimaat voor een MBO is op dit moment ongunstig. Niet alleen hapert de economie maar ook de produktie van woningen blijft achter. Uni-Top tracht hier tegenwicht aan te geven door de produkten ook te gaan verkopen aan de Ubouw en men tracht via distributeurs in de toekomst de particuliere markt aan te boren.

Van Helden: ‘De signalen zijn er dat de onderhoudsmarkt in 1994 weer gaat aantrekken.

Daarnaast vormt Duitsland een stabiele en groeiende inkomensbron voor ons. Vooral door de bouwactiviteiten in het voormalige Oost-Duitsland krijgen we daar veel opdrachten. In de toekomst willen we het werkterrein verder uitbreiden Oost-Europa. Hier moet veel worden gebouwd, terwijl de vakmanschap ontbreekt”.

Reageer op dit artikel