nieuws

Geveke trekt zich terug uit Engeland en Duitsland

bouwbreed

Caterpillar het paradepaardje van Geveke Het is kommer en kwel bij Geveke. In het eerste halfjaar 1993 leed de importeur van onder andere Caterpillar een verlies van bijna f. 900000. Oorzaken zijn de slechte markten en de verkoop van de activiteiten in Duitsland en Engeland.

Geveke gaat zich concentreren op Nederland en de drie Scandinavische landen. Eind vorige maand werd daarom International Construction Equipment (ICE) UK, gespecialiseerd in funderingstechnieken, met een kleine winst verkocht aan een onbekende partij. Daarnaast tracht men voor het eind van dit jaar Gte Import en Gte Fordertechnik te verkopen. Volgens een woordvoerder van het Amsterdamse bedrijf voert men met een ‘aantal serieuze gegadigden gesprekken’. Bij deze twee Duitse bedrijven, die onder andere Hyster vorkheftrucks en Manitoe terreinheftrucks importeren, werken 120 mensen.

Als gevolg van het besluit om Duitsland af te stoten, werd in het eerste half jaar een buitengewone last opgevoerd van meer dan f. 900000. Het resultaat hiervan is dat over eerste zes maanden een verlies werd geleden van f. 872000 (-f. 136000 over de eerste zes maanden 1992). Het bedrijfsresultaat verbeterde licht van f. 7,914 miljoen tot f. 8,180 miljoen bij een daling van de omzet van f. 478,679 miljoen tot f. 392,012 miljoen. De orderportefeuille voor doorlopende activiteiten was met f. 159 miljoen een fractie geringer dan eind juni vorig jaar.

Nederland Positief voor Geveke is dat de markten in Zweden, Denemarken en Noorwegen weer aantrekken. De reorganisaties van de bedrijven in Zweden werpt zijn vruchten af. Twee grote infrastructurele zorgen daarbij voor een steuntje in de rug. Om Stockholm wordt begonnen met de aanleg van een rondweg. De kosten hiervan bedragen f. 11 miljard. De motorenactiviteiten in Denemarken lagen eind juni 35 procent boven die van de vergelijkbare periode van 1992.

De dealeractiviteiten van Caterpillar in Nederland ontwikkelden zich volgens Geveke goed. Daarentegen staan omzet en resultaat van de vorkheftruckactiviteiten onder druk. De orderportefeuille hiervan is beduidend lager dan vorig jaar.

Geveke verwacht dat het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening over het hele jaar positief zal uitvallen, hoewel de omzet in de tweede helft van het jaar -net als in het eerste semester toen hij met negen procent daalde- zal achterblijven bij die in het overeenkomstige tijdvak van 1992. De onzekerheid over de economische ontwikkeling duurt voort en dat kan zowel omzet als resultaat ongunstig beinvloeden.

Tegenover de verwachte omzetdaling in de tweede helft van het jaar staat dat maatregelen die zijn getroffen om op kosten te besparen, iets sterker zullen doorwerken dan in het eerste halfjaar.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels