nieuws

Extra isolerend glas onbekend in Nederland

bouwbreed

In de Nederlandse bouw is extra isolerend dubbel glas (warmtereflecterend glas) een bijna onbekend fenomeen. De eigenschappen zijn nauwelijks bekend, evenals de prijs en de subsidiemogelijkheden. Extra isolerend glas wordt bovendien gezien als een luxe artikel dat niet geschikt is voor de woningbouw.

Dat blijkt uit een onderzoek van Novem (Nederlandse onderneming voor energie en milieu) waarvan de tussenresultaten werden gepresenteerd door Saint-Roch bij de introductie van een nieuw soort extra isolerend dubbel glas van dit bedrijf.

Gezien de resultaten van het onderzoek is het niet verwonderlijk dat de penetratiegraad van extra isolerend glas met 4 procent van alle verkochte dubbel glas de laagste is in Europa, een percentage dat ook in warme landen als Italie en Spanje wordt gehaald. Landen als Zwitserland, Oostenrijk, Denemarken en Belgie scoren daarentegen veel hoger met respectievelijk 60, 35, 30 en 15 procent.

Afgezet tegen de totale glasverkoop is het aandeel van extra isolerend dubbel glas in Nederland niet groter dan een half procent. Novem overweegt dan ook om een promotiecampagne op te zetten om eigenschappen, prijs en ener giebesparingsmogelijkheden van warmtereflecterend glas een grotere bekendheid te geven.

Besparing

Het nieuwe produkt van SaintRoch, Ekoplus Polyglass, bestaat uit twee blanke floatruiten die zijn gescheiden door een met lucht gevulde en hermetisch gesloten spouw. Een van de glasplaten is voorzien van een dunne en in het glasoppervlak verankerde transparante coating van meerdere metaallagen. Deze onzichtbare coating houdt de warmtestraling binnen en laat tegelijkertijd zoveel mogelijk zonnewarmte door. Bovendien weerkaatst het glas de warmte zodat er geen koudezone langs het raam is.

De U-waarde van het nieuwe produkt van Saint-Roch is 1,9 W/m2k, terwijl gewoon dubbel glas een U-waarde heeft van 3 W/m2k. Het gebruik van Eko–plus Polyglass bespaart volgens Saint-Roch 20 procent op de energiekosten in vergelijking met gewoon dubbel glas.

De meerprijs ten opzichte van gewoon dubbel glas bedraagt circa f. 30 per m2. Bij een gasprijs van f. 0,55 wordt deze meerprijs volgens de fabrikant binnen de drie jaar terugverdiend, dat is 25 procent minder dan bij gewoon dubbel glas.

De fabrikant zette overigens hoog in bij de introductie van het nieuwe produkt: het moet de nieuwe standaard in glas worden voor alle toepassingen.

Dus ook voor de woningbouw, zowel bij vervanging als nieuwbouw.

Reageer op dit artikel