nieuws

Expositie bouwplannen voor gerechtsgebouwen

bouwbreed

De plannen voor ontwikkeling van het Enschedeterrein met het gerechtsgebouw in Haarlem en de plannen voor de gerechtsgebouwen in Utrecht, Alkmaar en Amsterdam maken deel uit van een tentoonstelling in de Noordhollandse hoofdstad.

De tentoonstelling laat de architectonische en stedebouwkundige uitwerking van het overheidsbeleid zien en bevat bestaande en toekomstige gebouwen voor het ministerie van Justitie in de provincies Noord-Holland en Utrecht.

Twee bijzondere huisvestingspoen zijn de rechtbanken van Haarlem en Utrecht, omdat zij deel uitmaken van (her)ontwikkeling van een stadsgebied.

Op het voormalige terrein van drukkerij Enschede in Haarlem is als onderdeel van herstructurering van dit deel van de binnenstad uitbreiding van de huidige rechtbank gepland.

De Catalaanse architect Joan Busquets heeft een stedebouwkundig plan ontworpen waarin naast de rechtbank, de stadsschouwburg, een hotel, marktkantoren, horecavoorzieningen, winkels en een openbare parkeergarage zijn opgenomen.

In Utrecht wordt een nieuw, vijf verdiepingen hoog gerechtsgebouw gerealiseerdvlak bij Hoog Catharijne, naast de spoorlijn, met dertien nieuwe rechtzalen en dertien kleinere zittingszalen.

Twee van de bestaande gebouwen worden opgenomen in het gerechtsgebouw, waaronder het voormalige Anatomie Gebouw voor de Universiteit van Utrecht. De architect is de Engelse Colin Thom.

De tentoonstelling is tot 25 augustus te zien in Architectuur Bouwhistorisch Centrum (ABC), Groot Heiligland 47 te Haarlem.

Reageer op dit artikel