nieuws

Duurste stuk weg vandaag geopend

bouwbreed

Vandaag wordt het duurste stuk weg in Nederland in gebruik genomen. In de Botlek, ter hoogte van de gemeente Rozenburg, is voor f. 150 miljoen 3,5 kilometer autosnelweg aangelegd. Het weggedeelte vormt een uitbreiding van de A15, die de Europoort met het Ruhrgebied verbindt.

Aan het stukje rijksweg is meer dan vier jaar gewerkt.

Omdat het ingeklemd ligt tussen de havenspoorlijn en een straat van pijpleidingen, waren veel extra technische voorzieningen nodig. Zo moesten er verankerde damwanden worden gebouwd in plaats van taluds. Bovendien zijn er afvalverbrandingsslakken onder het wegdek gelegd. Dat is duurder dan gewoon zand, maar heeft een gunstige invloed op het zettingsgedrag van de weg.

Ook in het Eemhavengebied wordt dinsdag een nieuwe verbinding geopend. Het verkeer tussen het Waal/Eemhavengebied en het Distripark Eemhaven kan voortaan via een flyover over de havenspoorlijn en de A15 heen. Aan verbindingen tussen het viaduct en de snelweg wordt nog gewerkt tot naar verwachting medio 1996. Met dit po is f. 177 miljoen gemoeid. Het rijk en de gemeente Rotterdam betalen elk de helft van dit bedrag.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels