nieuws

Certificaat voor pur-schuim op basis van pentaan

bouwbreed

Vapotherm BV te Alphen aan den Rijn heeft van het BDA Keurings- en Certificeringsinstituut BV te Gorinchem hetCertificaat van Technische Goedkeuring (CTG) (Komo attest-met-certificaat) ontvangen voor cfk-vrij polyurethaanschuim. Het is het eerste CTG voor pur-schuim zonder cfk. In plaats van dit blaasmiddel wordt bij de produktie gebruik gemaakt van pentaan. Dat middel is onschadelijk voor de ozonlaag.

Volgens een toelichting van het keuringsinstituut zijn drie blaasmiddelen onderzocht, namelijk cfk-11, hcfk141 (is O-propylchloride) en pentaan.

Hcfk tast de ozonlaag minder aan dan cfk (10%), terwijl pentaan in het geheel geen schade aan de ozonlaag toebrengt. In de praktijk wordt hcfk ook aangeduid als ‘cfkvrij’. In Nederland is toepassing van cfk-schuim niet meer toegestaan, hcfk mag wel worden gebruikt.

Het Certificaat van Technische Goedkeuring biedt de afnemers de zekerheid, dat het produkt van Vapotherm naar het oordeel van het BDA-instituut voldoet aan de gespecificeerde gebruikswaarde. De materialen worden regelmatig gecon troleerd met een zeer nauwkeurige meetmethode. TNO doet op het moment onderzoek naar de nauwkeurigheid.

De warmtegeleidingscoefficient van met pentaan geschuimde pur is ca. 27 mW/m.K (eindwaarde). Dat is meer dan van CFK- of HCFK-houdend materiaal (ca. 23 resp. ca. 25 mW/m.K). purschuim met water en CO als blaasmiddel is niet beproefd. Men neemt aan dat dit type schuim niet kan voldoen aan alle aan isolatiemateriaal te stellen eisen.

Reageer op dit artikel