nieuws

Bundesbank geeft toe aan druk op verlaging van rente

bouwbreed Premium

De Bundesbank, de centrale bank van Duitsland, heeft besloten haar officiele rentetarieven gedeeltelijk te verlagen. Het disconto blijft staan op 6,75 procent en de Lombardrente gaat met een half procent omlaag tot 7,75 procent.

Daarmee heeft de Bundesbank toegegeven aan de druk om haar tarieven omlaag te halen.

De nieuwe tarieven gaan vandaag in. De vorige renteverlaging ging in op 2 juli. Toen werd het disconto met een half procent en de Lombardrente met een kwart procent verlaagd.

Met lagere Duitse rentetarieven kan de druk van de monetaire ketel worden gehaald. De laatste tijd waren de koersen van de zwakke munteenheden in het Europese Monetair Stelsel (EMS) onder vuur van speculanten komen te liggen, hetgeen steunaankopen of renteverhogingen noodzakelijk maakt.

Het rentebeleid van de Nederlandse Bank (DNB) leunt zwaar op de Bundesbank. Over het algemeen is DNB een trouw volger als het gaat om verlagingen. De geld- en kapitaalmarktrente en het promesse disconto zijn sinds vorig jaar in rap tempo naar beneden gegaan. De eerste twee rentes schommelen rond de 6,5 procent (9 procent).

Een afgeleide ontwikkeling is dat de rentes van hypotheken zich eveneens neergaand hebben ontwikkeld. De vraag naar koophuizen nam de afgelopen maanden hierdoor aanzienlijk toe.

Reageer op dit artikel