nieuws

‘Aanbrengen voorzieningen tegen brand duurt lang’

bouwbreed

Het aanbrengen van brandvoorzieningen in serviceflats of bejaardentehuizen laat soms lang op zich wachten. Dit zegt een woordvoerder van de Landelijke Organisatie Bewonerscommissies Bejaardenhuizen (LOBB) naar aanleiding van de brand in de serviceflat in Menaldum, waar gisteren drie doden bij vielen. Het aanbrengen van brandvoorzieningen wordt dan meegenomen in een grote renovatie, die in een meerjarenplanning zit, aldus de LOBBwoordvoerder. In enkele gevallen hadden naar zijn mening absoluut eerder aanpassingen moeten plaatsvinden. Ook de uit 1972 daterende serviceflat in Menaldum, die zeer zware schade opliep en waarschijnlijk moet worden gesloopt, zou aan het einde van dit jaar gerenoveerd worden. Dan zouden er ook diverse brandwerende voorzieningen aangebracht worden. Omdat die er nog niet waren, kon de brand zich snel over het gehele gebouw, met name onder en over het dak, verspreiden, aldus een woordvoerder van de stichting Aldereinsoarch Menameradiel. A.s. donderdag zou de gemeente een voorstel bespreken om f. 3,5 miljoen ter beschikking te stellen voor die renovatie. De brandveiligheid is vooral een probleem in de 400 tot 500 bejaardentehuizen die zijn gebouwd voor 1960. Een deel van die tehuizen is al gerenoveerd, in andere gevallen moet dat nog gebeuren. De brandweer en de gemeentelijke autoriteiten zijn volgens de LOBB wel vrij streng als het gaat om toezicht op bejaardenhuisvesting. De grote landelijke ouderenbonden hebben geen algemene klachten wat betreft de brandveiligheid in de bejaardenhuisvesting. ‘Incidenteel trekt een lokale afdeling van ons of een bewonerscommissie aan de bel wat betreft de brandveiligheid. Maar op landelijk niveau hebben we dit probleem nog nooit aangekaart”, aldus een woordvoerder van de algemene ouderenbond Anbo.

Als de brandweer heeft geconstateerd dat de brandveiligheid in een bejaardenhuisvesting niet optimaal is, wordt er vaak niet meteen actie ondernomen.

Reageer op dit artikel