nieuws

Resten oudste kapel van Amsterdam opgegraven

bouwbreed

In de Onze Lieve Vrouwesteeg in het centrum van Amsterdam zijn bij bouwwerkzaamheden de resten blootgelegd van de Onze Lieve Vrouwe Kapel, voorzover bekend de oudste kapel van de hoofdstad.

Niet bekend

In de door sloop vrijgekomen zijmuur van een huis aan de Onze Lieve Vrouwesteeg zijn veel onderdelen van het opgaande werk van de kapel aanwezig, waaronder een muurstijl met korbeel, sleutelstuk en een deel van een trekbalk.

Onder een vijftiende eeuwse vloer kwam een deel van een fraaie plavuizen vloer te voorschijn, vermoedelijk van het koor van de kapel in de periode 1325-1350. Op een aantal plavuizen zijn herten te zien, identiek aan die uit het klooster Mariendael bij Utrecht. Kleianalyses hebben aangetoond dat de vloer uit Utrecht kwam.

Het gehele complex met kapel en gasthuis moet een van de belangrijkste middeleeuwse instellingen van Amsterdam zijn geweest. Tot dusver werd het Heilige Geest Gasthuis beschouwd als het oudste van Amsterdam. Dit gasthuis stond naast het stadhuis op de Plaets (de Dam) en werd voor het eerst genoemd in 1363.

Reageer op dit artikel