nieuws

Hout onder betonvloer: controle blijft mogelijk

bouwbreed

Basisschool ‘De Ark’ te Zaltbommel heeft een betonnen vloer van het type ‘Kwaaitaal’. Er is schade aan de vloer geconstateerd. Leune Aannemers te Benthuizen stelt voor om de vloer te repareren met houten balken. Het grote voordeel is, dat het mogelijk blijft de constructie te controleren.

Dat stelt W. Krijgsman, commercieel directeur van Leune Benthuizen. “Basisschool ‘De Ark’ staat dichtbij de Maas.

Het water van de rivier komt elk voorjaar omhoog tot bij de school. Daarom is het aanbrengen van houten balken onder de betonnen elementen hier een goede oplossing. De situatie in de kruipruimte blijft dan controleerbaar.”

De vloerelementen van de basisschool vertonen ernstige betonschade. Het gaat om elementen met een hoog chloridegehalte, gefabriceerd in de jaren zeventig. De wapening is gaan roesten en er zijn schollen van het beton afgedrukt.

Reparatie van de vloer is daarom noodzakelijk. Dat kan door het vullen van de kruipruimte met schuimbeton of door het aanbrengen van een onder steunende constructie. Het alternatief is sloop en vervanging, maar vanwege de kosten komt basisschool ‘De Ark’ niet in aanmerking voor een nieuwe vloer.

Goedkoper

Volgens Krijgsman zijn zowel de gemeente, het schoolbestuur als de betrokken architect voorstander van reparatie van de vloer met een hulpconstructie van houten balken.

“Het aanbrengen van schuimbeton is mogelijk goedkoper” , aldus Krijgsman, “Maar je kunt er achteraf niet meer bij.

In die gevallen waarin veel leidingen moeten worden verplaatst, zoals gas- en waterleidingen, riolering en electra, en waarin controle achteraf mogelijk moet zijn, is de oplossing met houten balken goedkoper.”

De methode met houten balken is eerder toegepast bij het Erasmus College te Zoetermeer. Daarbij waren adviesbureau Hageman te Rijswijk en Leune Benthuizen betrokken.

De constructie is vier jaar na uitvoering gecontroleerd en in orde bevonden. Ook bij een school in Almelo is de methode naar tevredenheid toegepast.

De ondersteuning wordt gerealiseerd met van bouwmuur tot bouwmuur overspannende balken, in de lengterichting van de elementen. Zij rusten op korte kolommen naast de bouwmuren, geplaatst op de betonnen funderingssloven.

Met behulp van wiggen wordt de constructie op spanning gebracht. De gehele constructie wordt uitgevoerd in de houtsoort Azobe, vanwege de bestandheid tegen het in de kruipruimte heersende relatief vochtige milieu.

Veiligheid

“We hebben op het moment drie poen in voorbereiding” , aldus Krijgsman. “‘De Ark’ in Zaltbommel en twee scholen in Hedel en Ermelo. Bij de school in Hedel is de kantine al een half jaar gesloten, om veiligheidsredenen. Het is dus wel duidelijk, dat er iets moet gebeuren. Helaas is nog niet zeker of de poen doorgaan. De betrokken verzekeringsmaatschappij wil zo weinig mogelijk kosten maken en heeft adviesbureau Lengkeek, Laarman & De Hosson te Schiedam ingeschakeld. Ondanks positief advies van de architect-constructeur en de gemeente Zaltbommel om een controleerbare draagconstructie aan te brengen, laat men nu toch weer de mogelijkheid onderzoeken om de kruipruimte te vullen met schuimbeton.”

Inklinken

Volgens Krijgsman bestaat bij het vullen met schuimbeton het risico dat de constructie omhooggedrukt wordt als de Maas buiten zijn oevers treedt.

Als het water weer zakt zou de bodem ke inklinken en geen steun meer bieden aan het schuimbeton. Dan zou de vloer niet meer op het schuimbeton rusten. Bovendien zou het bewegen van het schuimbeton schade ke veroorzaken aan de ingestorte leidingen. Wat hem betreft heeft de oplossing met houten balken daarom de voorkeur. Hij hoopt op korte termijn te horen welke methode toegepast zal worden.

Reageer op dit artikel