nieuws

Grootint vecht voor het houden van Erasmusbrug

bouwbreed

Voor het staalconstructiebedrijf Grootint breken spannende tijden aan. Naast de reorganisatie, waarbij tweehonderd arbeidsplaatsen op de tocht staan, is het onzeker geworden of de onderneming wel de Erasmusbrug in Rotterdam mag gaan bouwen. Hollandsche Staalbouw Maatschappij heeft bezwaar aangetekend tegen de gunning. Samen met de gemeente Rotterdam verzet Grootint zich hier met hand en tand tegen, want de toekomst van het bedrijf staat op het spel.

Grootint, onderdeel van Heerema Fabrication Group, bleek samen met twee Belgische partners bij de aanbesteding op 16 april van dit jaar als laagste te hebben ingetekend.

De combinatie bestaat, naast Grootint uit CFE uit Brussel en MBG uit Antwerpen. Zij zijn in staat het werk te realiseren voor f. 138,6 miljoen. Deze aanbieding omvat zowel de stalen bovenbouw als de betonnen onderbouw.

Het in Zwijndrecht en Dordrecht gevestigde Grootint deed ook een aanbieding voor het staaldeel afzonderlijk.

Hierbij bleek Grootint ook de laagste inschrijver met f. 67,9 miljoen. Hollandsche Staalbouw Maatschappij (HSM) was nummer twee. Deze werkmaatschappij van de Hollandsche Beton- en Waterbouw, die op zijn beurt tot de Hollandsche Beton Groep behoort, bleek de markante eenpylons opbouw van de Amsterdamse architect Ben van Berkel te ke realiseren voor f. 69,7 miljoen.

Akkefietje

De juristen van HBG (HSM beschikt namelijk niet over een eigen juridische afdeling), hebben nu bezwaar gemaakt tegen de gunning van het staalbouwkundige deel. Afgelopen dinsdag is deze zaak, een zoge naamd aanbestedingsgeschil, gedeponeerd bij de Raad van de Arbitrage in Amsterdam.

Volgens betrokkenen heeft het Rijswijkse bouwconcern ernstige bezwaren !

aakt tegen een onderdeel van de gunningscriteria. Binnen Gemeentewerken spreekt men van een ‘akkefietje.

Niet bekend

Ongelegen

“Voor ons komt dit uiteraard op een uiterst ongelegen moment” , verklaart mr. H. van Tongeren, bedrijfsjurist van Grootint. “Los van dat we gaan reorganiseren, worden we door HSM in dit geding gesleurd. Het is eigenlijk een zaak tussen de gemeente Rotterdam, die de criterea heeft opgesteld en HSM. We zullen ons met hand en tand verzetten tegen een eventuele gunning aan HSM en laten ons daarom bijstaan door een advocatenkantoor. Werkgelegenheid komt anders in gevaar.

Helaas is het tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld om via arbitrage toch te trachten een po binnen te halen.

Ik vind het weinig stijlvol hoe HSM deze zaak aanpakt.”

De woordvoerder van Gemeentewerken Rotterdam beaamt deze ontwikkeling en vindt het net als Van Tongeren een vervelende ontwikkeling. “We gaan ervan uit dat we correct hebben gehandeld en dat Grootint samen met de Belgen de brug kan gaan bouwen.

Voorlopig heeft de vertraging nog geen financiele consequenties” , aldus de Gemeentewerken.

Volgens HBG is Grootint ook gedagvaard “om te voorkomen dat er twee verschillende procedures worden gevoerd. Waar mogelijk verschillende uitspraken worden gedaan. Dit is nog in het belang van ons nog in het belang van de andere partijen goed.”

Reageer op dit artikel