nieuws

Fai-graafmachine 409 ook Komatsu PC/PW85

bouwbreed

FAI lanceerde op de Samoter te Verona, die in dezelfde week werd gehouden als de Vakbeurs Bouwmachines te Utrecht zijn compacte wiellader 558 alsmede een rups- zowel als wielversie van de 409 hydraulische graafmachine. Deze 409 zal ook onder de naam Komatsu als PC/PW 85 op verschillende markten in Europa worden gevoerd.

De 409 is een 8,5 ton zware machine. Belangrijk is dat dit model de eerste door FAI ontworpen machine is, die via een onlangs ondertekende samenwerkingovereenkomst met Komatsu in Europa zal worden verkocht. Beide ondernemin gen werken al sinds 1988 samen, toen FAI een begin maakte met het vervaardigen van Komatsu-minigravers en Komatsu in 1991 10% van de FAI aandelen kocht. Eind dit jaar zal Komatsu nu ook zijn naamkaartje hangen aan de FAI-graafmachine en deze grondverzetter in Europa gaan verkopen als PC85 in rups- en PW85 in mobiele uitvoering.

Opvallend zijn de rondom afgeronde kanten van de gehele bovenwagen, waardoor de machine een veel moderner uiterlijk heeft gekregen. Deze vormgeving is overigens nu bij meerdere Japanse machinemerken terug te vinden gecombineerd met een opvallende kleurstelling. Al eerder kwamen hydraulische graafmachines van Hyundai en microgravertjes van Komatsu en Kobelco in een dergelijke outfit op de markt.

Ook de FAI schrankladers alsmede de starre en gelede graaflaadmachines zullen door Komatsu op de Duitse markt worden verkocht. Speciaal voor de Italiaanse markt hebben beide fabrikanten de joint venture FKI opgericht, voor de verkoop van beider machines.

FAI heeft een belang van 75% in deze onderneming waarin ook de Italiaanse Komatsu dealer AGS is ondergebracht.

De resterende 25% is in handen van Komatsu Europe. De nieuwe onderneming zal worden gebruikt om verkoop-, distributie en service van de machineprodukten in geheel Italifor te coordineren.

Een nieuweling in de categorie microgravertjes in de stand van Komatsu op de Samotor was de PC01. Dit machientje weegt nauwelijks 350 kg en daarmee nog 125 kg lichter dan zijn iets grotere broertje de PC02. Het motorvermogen van deze nauwelijks 10 liter grondverzetter bedraagt 3,5 pk dat wordt geleverd door een Honda-dieselmotor.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels