nieuws

Duitse makelaars terug naar school

bouwbreed

Op 1 oktober opent in Leipzig de eerste Duitse academie voor vastgoed-makelaars. De instelling biedt vooralsnog dertig studieplaatsen waarvoor zich inmiddels zon negentig kandidaten hebben gemeld.

De Ring deutscher Makler (RdM) uit Hamburg nam het initiatief voor de vastgoedacademie. De keus viel op de deelstaat Saksen en op de gemeente Leipzig omdat zich daar de meeste makelaars bevinden.

Reden daarvoor ligt onder meer in het economische beleid van premier prof. K. Biedenkopf dat zich vooral op de middenstand richt. De landelijke ministeries voor wetenschappen en voor economische za ken onderhouden nauwe banden met de academie. De instelling verenigt een instituut voor bijscholing van makelaars en een vakschool voor grond- en woningeconomen.

De academische studie neemt drie jaar in beslag. Het onderricht vindt afwisselend plaats in de school en in makelaarskantoren; elk verdeeld in periodes van vier maanden. De bijscholing is vooral bedoeld voor de docenten. De vakschool richt het onderwijs vooral op makelaars in grond en woningen. Hier beloopt de studietijd twee jaar. De RdM hoopt met de scholing de makelaarsberoepen te verbeteren. Dat is ook nodig gezien de sterke internationalisering van de vastgoedmarkt en de toenemende concurrentie. De RdM-leden betalen de kosten van de opleidingen.

Reageer op dit artikel