nieuws

Dag van de architectuur duurt dit jaar hele week

bouwbreed

De jaarlijkse dag van de architectuur loopt ieder jaar wat verder uit de hand. Dit jaar vinden in ons land gedurende een hele week uiteenlopende activiteiten plaats tussen 27 juni en 4 juli. Het overzicht dat in dit artikel wordt geboden is niet compleet, maar geeft de belangrijkste evenementen weer.

Bij onderstaande selectie per stad zijn niet altijd alle gegevens voorhanden en er komen nog steeds gegevens binnen.

Voor aanvullende informatie kan men een voorlichtingsnummer van de BNA in Amsterdam bellen 0205553655. Ook de VVV’s zijn op de hoogte van hun regio en beschikken bovendien over een landelijke folder met een overzicht voor de Dag van de architectuur.

Alkmaar Zaterdag 23 juni om 20 uur vindt de officiele opening plaats van de gerestaureerde Grote Kerk, die daarop tot en met 27 juni voor het publiek is opengesteld. Men treft er werk van architecten tentoongesteld. Op 26 juni wordt van 10 tot half 1 in theater De Vest gedebateerd over de oprichting van een plaatselijk centrum voor architectuur.

Amersfoort Zaterdag 3 juli vinden vanuit gebouw De Lichtkring, Laan van Emiclaer bij het centrum van Kattenbroek, ieder half uur rondleidingen plaats door de spraakmakende woonwijk.

Amsterdam Vrijdagmiddag 1 uur is er een rondleiding in het Scheepvaarthuis. Op zondag 27 juni opent wethouder Genet om 10 uur de architectuur-boekenmarkt langs de Leliegracht, waar boekhandel Architectura en Natura samen met importeurs, uitgevers en antiquariaat De Opbouw een breed aanbod laten zien en verkopen.

Vanaf 10 tot 6 uur varen rondvaartboten langs verschillende architectuurlocaties waarvoor speciale strippenkaarten verkrijgbaar zijn. Ook de Ing bank, het Berlage Instituut en twee schoolgebouwen ke worden bezocht. Archivisie coordineert alle Amsterdamse activiteiten, telefoon 0206258908.

Arnhem Op donderdag 1 juli vertrekt tussen half 2 en half 5 elk uur een bus van de schouwburg aan de Eusebiusbinnensingel naar de wijk Rijkerswoerd. Vanuit een tent leiden architecten bezoekers langs projecten die genomineerd zijn voor de Heuvelink-prijs. In het stadskantoor vindt ‘s-avonds een discussie plaats met uitreiking van de prijs.

Breda Van 26 juni tot en met 23 juni is in het stadskantoor, Claudius Prinsenlaan 1, een tentoonstelling te zien van architectuurfotograaf Sybolt Voeten. Zaterdag 26 en zondag 27 juni is daar van 10 tot 6 uur tevens een tentoonstelling te zien van belangwekkende restauraties van gebouwen uit het Nieuwe Bouwen. Deze twee dagen vinden er ook rondritten langs hedendaagse architectuur plaats, vanaf 10 uur ieder uur tot 4 uur.

Eindhoven ‘is er nieuw leven voor leegstaande gebouwen?’

is op donderdag 1 juli 4 uur onderwerp van een discussie in het leegstaande Philipsgebouw ‘De witte dame aan de Emmasingel. Daar wordt ook de architectuurprijs van Eindhoven uitgereikt. De gemeente verstrekt op verzoek gratis entreekaarten, tel.: 040382190.

Enschede/Hengelo Zaterdag 3 juli verbindt een stoomtrein beide stations met in de hal exposities over de stationsomgeving en stedebouwkundige plannen voor de dubbelstad.

Groningen Vrijdag 2 juli is van 10 tot 5 uur een tentoonstelling van recente architectuur in Groningen te zien die tot 2 september op werkdagen en op zaterdag 3 juli van 10 tot 5 uur is te bekijken. Tot 4 juli is in de nieuwbouw van het Groninger Museum tegenover het station een tentoonstelling over recente museumarchitectuur te zien.

Haarlem Donderdag 1 juli wordt in het Architectuur Bouwhistorisch Centrum (ABC) een dubbelexpositie geopend over bouwen voor en door Rijksgebouwendienst.

Tot 30 augustus blijven de exposities in Haarlem van dins dag tot en met zaterdag van 12 tot 5 uur en zondags van 1 tot 5 uur te zien.

Hengelo De Kring van BNA houdt op donderdag 1 juli een bijeenkomst over het thema het station en zijn omgeving die om half 4 in het stadhuis aanvangt. Zie verder onder Enschede.

Hilversum Donderdagavond 1 juli wordt in Gooiland, Emmastraat 2, het winnende ontwerp voor een stadsvilla bekend gemaakt. Een expositie is daarop de hele maand juli van 9 tot 3 uur in de expositieruimte van Gooiland te zien.

Hoogeveen Donderdag 1 juli opent om 8 uur ’s avonds in De Tamboer, Hoofdstraat 17, een tentoonstelling over plannen in het centrum van de gemeente, die tot en met 3 juli te zien blijft.

Leeuwarden Zaterdag 26 juni wordt vanaf kwart voor 8 in het stadskantoor aan het Ooldehoofsterkerkhof de nacht van de architectuur gevierd, compleet met prijsuitreikingen voor twee prijsvragen.

Leiden Donderdag 1 juli opent een tentoonstelling in de burgerzaal van het stadhuis met ontwerpen voor een invulling op de plaats van een voormalig schoolgebouw in het centrum.

Tot en met 8 juli blijft de tentoonstelling te zien.

Rotterdam Tussen 1 en 4 juli ritselt de Maasstad van activiteiten rond architectuur met als vrooeg ingezet hoogtepunt een Docomomo-bijeenkomst op 1 juli ‘s-middag in De Unie.

Zaterdag 3 juli vinden om 2 uur twee lezingen plaats met het Museumpark en aanliggende activiteiten als onderwerp in de aula van het Museum Boymans van Beuningen.

Op zondag 4 juli rijden bussen vanaf Centraal Station naar de naoorlogse woonwijken. Daartussen vinden zoveel activiteiten plaats, dat er een complete architectuurkrant aan wordt gewijd. Informatie voor Rotterdam 010-4141666.

Tilburg Vrijdag 2 juli wordt om 16 uur in het Gemeentearchief, Kazernehof 75, de prijs voor sociale koopwoningen uitgereikt; de bijbehorende tentoonstelling is van 6 juli tot 17 sepetember van 9 tot half 5 uur te zien.

Utrecht Van 26 juni tot en met 4 juli zijn er in Utrecht op twintig plaatsen follies te zien die het stadsbeeld verlevendigen. 26 en 27 juni, 3 en 4 juli vertrekken er vanaf het Jaarbeursplein om 12 en 2 uur bussen langs de follies en vindt deskundige toelichting plaats.

Zierikzee Donderdag 1 juli wordt in de vierschaar van het stadhuis een tentoonstelling van binnengekomen ontwerpen voor een cafe-paviljoen in het oude centrum geopend. De tentoonstelling sluit 9 juli met de keuze van een ontwerp door het publiek.

Interieur hal van het hoofdkantoor van de Ing bank in Amsterdam-Zuidoost naar ontwerp van Alberts en Van Huut en gefotografeerd door Sybold Voeten. Het hoofdkantoor is dit jaar te bezichtigen, evenals een tentoonstelling met architectuurfotografie van Sybold Voeten in Breda.

Reageer op dit artikel