nieuws

Automaat regelt optimaal vermogen op boorkroon

bouwbreed Premium

Onder het motto ‘science fiction wordt werkelijkheid’ introduceert Adimex BV te Hoogkarspel de BlackBox2000, een automaat voor de betonboorder. Vanuit een zwarte koffer regelt de automaat het vermogen waarmee de boorkroon wordt aangedreven. Als de boring gereed is, loopt de boor automatisch terug.

De BlackBox vervangt het handwerk van de betonboorder. Hij kan zich tijdens het boren bezig houden met ander werk, zoals het gereedmaken voor de volgende boring, het afzuigen van water of het opvangen van de kern. ‘De automaat is bij professionele boorbedrijven uitgetest’, benadrukt G. Meurs van Adimex.

Uit praktijkproeven is gebleken, dat ‘de professionele boorder het na twee of drie gaten aflegt tegen de automaat.

Die wordt namelijk niet moe en levert constante kwaliteit”.

De automaat reageert op de weerstand van het materiaal en regelt het toerental van de boormotor. Hij ‘voelt’ wanneer de boring gereed is en zorgt voor een hogere snelheid bij de terugloop. Als optie zijn een waterslot en een afstandsschakelaar te verkrijgen. Het waterslot sluit automatisch na het gereedkomen van de boring.

Met de afstandsschakelaar is de diepte van de boring tot op de millimeter nauwkeurig in te stellen.

Zwaar beroep

Volgens Meurs is betonboren een zeer zwaar beroep. De automaat is daarom een grote vooruitgang ten opzichte van boorstandaards met handbediening via een tandheugel of spindel. ‘Bij een standaard met tandheugel moet de boorder tijdens het boren ook nog bukken’, aldus Meurs. ‘De Adimex standaards met spindelsysteem zijn veel gebruiksvriendelijker.’

De BlackBox2000 wordt geleverd als aanvulling op de Adimex boorstandaards van het type 145, 245 en 345. Het systeem bestaat uit drie modules in twee koffers. De eerste koffer (de zwarte doos) bevat een besturingseenheid, de tweede koffer een aandrijfmotor, een connectordoos en de nodige verbindingskabels. De tweede module bestaat uit een ‘position lock’, een afstandsschakelaar. Tenslotte is er de derde module met een ‘water lock’, die de toevoer van water automatisch regelt.

De onderdelen zijn eenvoudig op de bestaande boorstan daard te monteren. Via de zwarte koffer wordt het geheel aangesloten op 220Volt, met voor alle zekerheid een aardlekschakelaar. Alle electrische aansluitingen zijn waterdicht uitgevoerd en de automaat voldoet aan de strenge eisen voor de Duitse markt. De zwarte koffer met elektronica is verzegeld en mag niet door de gebruiker worden geopend.

Adimex produceert de boorstandaards in de eigen werkplaats in Hoogkarspel. Er worden motoren van Milwaukee en Dr. Bender toegepast. De elektronica wordt door derden ontwikkeld en geleverd. Over de elektronica zegt Meurs: ‘De bouw en elektronica staan nog op gespannen voet met elkaar.

Men denkt dat een apparaat met elektronica gevoelig is voor storingen en niet tegen ruw gebruik kan. Dat geldt niet voor de BlackBox2000, de onderdelen van de automaat zijn zeer robuust uitgevoerd.”

Eenmansbedrijf

Adimex heeft onlangs haar 20jarig bestaan gevierd. Meurs verwacht een goede toekomst.

‘De combinatie van onze boorstandaards met de BlackBox is interessant voor elk betonboorbedrijf. Ook voor het eenmansbedrijf is de automaat goed aanschafbaar. Hij is immers ideaal voor wie alleen werkt. Het is een eenvoudige rekensom, de aanschafkosten tegenover de besparingen op arbeid en slijtage van de boorkroon.’ Meurs noemt nog geen prijs voor de BlackBox2000, maar het is wel een vaste en haalbare prijs. Hij verwacht dat vrijwel elk betonboorbedrijf op den duur een automaat aan zal schaffen.

De BlackBox2000 is niet het enige vooruitstrevende produkt van Adimex. Het heeft ook een automaat gebouwd voor een po, waarbij 42000 gaten met een diameter van 130,5 mm zijn geboord met een maximale afwijking van 1 mm op een afstand van 16 meter. Bovendien is een rondzaag ontwikkeld voor ronde sparingen met een diameter tot 6000 mm en een fietspadenzaagmachine voor vers beton.

Reageer op dit artikel