nieuws

Atlas Copco-sloophamer uit een stuk

bouwbreed

De TEX 180 H/HS hydraulische sloophamer is de laatste ontwikkeling van Atlas Copco binnen zijn reeds dertien jaar bestaande serie van dit soort sloopmaterieel.

Deze nieuweling heeft een eigen gewicht van 190 kg. Met een slagkracht van 400 Joule, gemeten aan de punt van de hamer kan deze Tex 180 H of 180 HS uitstekend worden gemonteerd aan bouwmaterieel met een eigen gewicht van 2,5 tot 5 ton.

De meest opmerkelijke verbetering in dit ontwerp is het ontbreken van bouten en breekpunten, doordat het hamerhuis uit een stuk is gegoten, hetgeen bovendien de stevigheid ten goede komt. Nog een verbetering is dat deze hamer geen dagelijks onderhoud nodig heeft. Dit wordt enerzijds veroorzaakt doordat het aantal onderdelen tot een minimum is beperkt en anderzijds doordat het apparaat optioneel kan worden voorzien van een automatisch smeersysteem.

Een van de grootste problemen van hydraulische sloophamers is het geluid dat zij produceren.

Bij de bouw van de Atlas Copco TEX 180 H/HS heeft men dit voor een belangrijk deel weten te ondervangen door het uit een stuk gegoten hamerhuis te vervaardigen van een nieuw soort legering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels