nieuws

Wijnland Italie kruipt steeds meer onder vineuze korenmaat vandaan

bouwbreed

De stormachtige na-oorlogse entree van betrekkelijk nieuwe Europese wijnlanden als Spanje en Bulgarije en buitenEuropese als Australie en de Verenigde Staten heeft Italie op onze markt ongeveer tot een nieuw missiegebied gemaakt. “De grootste wijnproducent ter wereld is er toch nog niet in geslaagd om als topkwaliteitsland te worden erkend. Dat is jammer, want er worden in Italie voortreffelijke wijnen gemaakt.”

Dit citeer ik uit een folder voor een goede Vino Nobile di Montepulciano van onze beste wijn-marketeer Albert Heijn.

Maar de tijden veranderen weer en een brede vineuze herwaardering lijkt op zijn plaats.

Dat is niet in de laatste plaats te danken aan de noeste vlijt van het ICE, het weer zeer actieve Italiaanse bureau voor de Buitenlandse Handel te Amsterdam. Daar weet een ploeg bezielde medewerkers met succes een toenemend aantal betrokkenen -van handel en pers tot horeca en consument- te overtuigen van wat voor moois Italie ook vineus in huis heeft.

Veel, naar mijn mening, maar te weinig bekend. Een bezoek aan de Vinitaly te Verona, de grootste Italiaanse wijnbeurs, was in dit opzicht verhelderend. Want zo goed als ‘iedereen’ in dit uitgestrekte wijnland en daarbuiten, u begrijpt dat zijn er nogal wat, was er.

Onder hen Charles Veerman, die zich met Top Wijnen in Dordrecht uitsluitend op Italie richt. Dezer dagen zag ik hem weer, samen met Elsebee Ortolani, exportdirecteur van Cantine Lungarotti uit Torgiano, Perugia. Een uitgezochte gelegenheid om een aantal van haar wijnen te proeven en dat gebeurde in Nieuwspoort.

De naamgever van het huis, de nu 82-jarige Giorgio Lungarotti, is een van Italie’s wijnpioniers; hij heeft het district Umbrie, van oudsher niet anders bekend dan als leverancier van eenvoudige Orvietos, onder de aandacht van wijnkenners gebracht met een scala van eerste klas wijnen. Zijn Torgianos waren in 1968 de eerste DOC-wijnen (denominazione di origine controllata) van Umbrie. De rode (Rubesco) is gemaakt van 70% Sangiovese en 30% Cannajolo druiven, de witte (Torre di Giano) van 70% Trebbiano en 30% Grechetto.

De Rubesco Riserva heeft evenals zijn eenvoudiger broer, acht tot twaalf maanden rijping op nieuw Frans eiken achter de rug, maar onderscheidt zich door een langere flesrijping:acht tot negen jaar in plaats van zes maanden en door zijn afkomst; van een op het etiket vermelde wijngaard.

Overigens komt bij Lungarotti alle wijnen van 250 ha eigen wijngaarden. De witte Brezza -schepping van dochter Theresa- is gemaakt van Trebbiano, Grechetto en de in dit district als uitheems beschouwde Chardonnay, weshalve het etiket ‘slechts’ de aanduiding Vino da Tavola vermeldt. Deze reeds in november na de oogst gebottelde wijn is zijn carriere als primeur, vino novello, begonnen maar wordt nu door de erkenning van zijn meerwaarde zonder die vermelding het gehele jaar door verkocht.

Tot Lungarotti’s assortiment behoren voorts ‘varietals’ of ‘mono-cepages’, wijnen die van een druifsoort zijn gemaakt, grappa (‘alcohol blanc’), champenoise van Chardonnay en Pinot Noir, Vino Santo en ‘extra vergine, koud geperste olijfolie. Mevrouw Maria Gracia Ortolani, kunsthistorica, stichtte een wijnmuseum, dat over de gehele wereld roem en ning heeft gevonden. Voorts hoort het vijfsterrenhotelrestaurant Tre Vaselle tot de pas een jaar of dertig bestaande groep.

Reageer op dit artikel