nieuws

Vernieuwde Moxy MT30’s in Nederland geleverd

bouwbreed Premium

De Noorse gelede dumper-fabrikant Moxy, die in Nederland wordt vertegenwoordigd door Van Gemert BV te Wanroy en Waddinxveen, heeft zijn dumpers belangrijk verbeterd c.q. vernieuwd.

Dit als gevolg van interne studies van Moxy op het gebied van kwaliteitscontrole van vele dumpers over een langere periode. Op basis van deze onderzoeksgegevens is men met een groot aantal nuttige veranderingen en verbeteringen gekomen. In totaal zijn op meer dan honderd punten verbeteringen aangebracht.

Het eerste machine-model dat gereed gekomen is betreft de MT 30. Het betreft hier een gelede dumper met een eigen gewicht van 27 ton. De dumper heeft een 6 x 6 uitvoering die wordt aangedreven door een zes-cilinder Scania DS-9 turbo dieselmotor die een vermogen afgeeft van 187 kW (254 pk).

Via een ZF full powershift transmissie, met automatische lock-up in alle versnellingen, worden de voor- en achterwielen aangedreven. Deze transmissie kan naar keuze handmatig of automatisch worden geschakeld en heeft zes ver snellingen vooruit en drie versnellingen achteruit. Dit geeft de MT 30 rijsnelheden van 52 km/uur vooruit en 36 km/uur achteruit. Het afgegeven vermogen wordt verdeeld voor 1/3 naar de voorwielen en voor 2/3 naar de achterwielen.

Deze verdeling vindt plaats in een torque proportional centraal differentieel, die op zijn beurt weer kan worden geblokkeerd in zwaar terrein. De laadbak heeft een inhoud van ca. 17m3, al naar gelang de gekozen bakuitvoering. De belangrijkste verbeteringen die zijn doorgevoerd vindt men terug aan het centrale draailager, automatische transmissie, laadbak, gecentraliseerde smeerpunten, een luchtdroger, grotere en meer comfortabele cabine, een verbeterd verwarmings- en ventilatiesysteem, een verzwaarde brandstof- en hydrotank, weggewerkte remleidingen, grotere vulopeningen in cardans en aandrijfkasten plus nog een aantal punten waardoor de servicevriendelijkheid en de betrouwbaarheid vergroot zijn geworden.

Met het gereed komen van de MT 30 is ook de kleinere broer, de 5222-B met een eigen gewicht van 22 ton, practisch klaar om in de vernieuwde versie geintroduceerd te worden.

Dit als gevolg van het feit dat vele onderdelen van de MT 30 ook in de 5222-B verwerkt worden.

De vernieuwde MT 40 tenslotte, met een eigen gewicht van 36 ton, komt eind deze maand in produktie.

Vier

Kennelijk heeft een deel van de markt zitten wachten op deze vernieuwde versies van de Moxy. Zo heeft Van Gemert reeds vier MT 30 gelede dumpers af ke zetten. Twee stuks zijn afgenomen door het Aannemings- en Verhuurbedrijf J.Streefkerk BV uit Ouderkerk aan de Amstel. Een bedrijf dat al meer dan 30 jaar actief is waar het het grondverzet rond Amsterdam betreft. Een tweede duo MT 30’s zijn gekocht door het Drainage- en grondverzetbedrijf Mertens VOF uit Mechelen.

Met gepaste trots poseren drie generaties Streefkerk voor hun zojuist aangeschafte nieuwe Moxy MT 30 gelede dumpers.

Reageer op dit artikel